Türkiye krize gidiyor



Türkiye’de olup bitenlerin yurt dışında siyasi olduğu kadar ekonomi yönünden de kaygı yaratıyor. Financial Times gazetesinin yer verdiği bir analizde “Türkiye, niye yeniden izleme listesinde?” sorusuna yanıt aranırken “Türkiye’de artan siyasi kargaşa cesaret kırıcı” olarak niteleniyor.

 

İan Bremmer imzasıyla yayımlanan analize “Halen dünyanın en dinamik yükselen piyasalar arasında bulunan Türkiye, son yıllarda kayda değer bir başarı öyküsü olarak yükseldi” sözleriyle girildikten sonra Erdoğan döneminde ekonomide sağlanan ilerlemelerin altı çiziliyor.
“Bu nedenle ki Türkiye’de artan siyasi kargaşa o kadar cesaret kırıcıdır” sözlerini kullanan Bremmer, Gezi gösterileri sırasında “öfkeli” göstericilerin sokakları doldurması üzerine Türkiye dışında birçok kişinin “şoke” olduğunu, bir alışveriş merkezi planına ilişkin bir tartışma olarak başlayan bir olayın Erdoğan’ın “siyasi tabiatının bir testi” haline geldiğini savunuyor.
Erdoğan’ın Gezi gösterilerine tutumuna yapılan eleştirilere verdiği yanıtın, “halkın öfkesini daha da körüklediğini” öne sürüldüğü analizin yolsuzluk soruşturması kapsamındaki yüksek profilli tutuklamalar ve emniyetteki yaygın görev almaları üzeninde durulduktan sonra tartışmaların “daha derin eksikliklerini çözmeye büyük bir ihtiyacı olan bir ülkede tam bir siyasi kavgayı tetiklediği” görüşü öne sürülüyor.
ARTAN RİSKLER
Analizde yapılacak seçimlere de işaret edilirken de artan “riskler” özetle şöyle sıralanıyor:
-“Ekonominin durumu: Büyük bir cari işlemler açığı ve özel sektörünün döviz borcu Türkiye’yi genel olarak siyasi belirsizliklere, özel olarak da FED’nin tahvil alım programını azaltmasına özellikle kırılgan yapıyor.
-Ülke ayrıca güvenliğine tehditlerle de karşı karşıya. Irak olduğu gibi, Türkiye’nin Suriye’deki şiddetin sıçramasına artan biçimde kırılgandır.
-Bölgedeki mezhebi gerilimlerdeki yoğunlaşma Türkiye’deki siyasete de girdi. Kürt isyanının yeniden başlaması tehlikesi de bulunuyor. Erdoğan, seçmen tabanını hareket geçirme çabası, PKK ile barış süreci çöküşe doğru itti.
-Ülkenin başlıca siyasi riskleri de var. (…) Protestocular yeniden sokağa dökülmeye cesaretlendirebilir. Sayın Erdoğan uzlaşıcı bir yanıt vermezse eğer, sokaktaki çatışmalar, yeniden tehdit oluşturabilir.
-Türkiye’nin çeşitli sorunları aynı zamanda başka hükümetler için de kötü haber çünkü Sayın Erdoğan, yabancı şirketlere saldırarak, İsrail ve Batı konusunda komplo teorilerini öne sürerek yurt içindeki problemlerden kamuoyunun dikkatini uzaklaştırmaya çalışmaya devam edecek.
“ÜLKEYİ YÜKSELEN PİYASA YILDIZINA DÖNÜŞTÜRDÜ AMA…”
Financial Times’de yayımlanan analizinde Erdoğan’ın son 11 yılda “istikrarsız bir ülkeyi yükselen bir piyasa yıldızına dönüştürerek övgü” kazandığı vurgulandıktan sonra şu eleştiride bulunuyor:
“Ancak hükmedici tarzı, eleştirilere katlanma isteksizliği ve kendi rakiplerini geri püskürtmek amacıyla Türkiye’nin hukuk üstünlüğünü riske atma istekliliği, giderek artan oynak bir siyasi iklimi yaratmış bulunuyor. Bu da onun, kırılgan hale gelen ülkesinin en son ihtiyacı olduğu şeydir.”

 http://www.odatv.com/n.php?n=turkiye-krize-gidiyor-0801141200

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.