Yeni zamlar ve iflaslar geliyor! Döviz krizi kapıda İşsizlik artar

Türk lirasının değerinin dolar ve avro karşısında hızla erimesi, yeni zamları ve şirketlerin borçluluğu nedeniyle iflas tehlikesini gündeme getirdi
 
Türkiye ekonomisini sıcak paraya mahkum eden AKP hükümetinin uyguladığı politikalar iflas noktasına geldi. Bugüne kadar ekonomiyi sıcak para ile idare eden Hükümet sıcak para girişinin azalmasıyla birlikte sıkıntıya girdi. Türk lirası özellikle dolar ve avro karşısında hızla değer kaybederken, ortaya çıkan bu durum iş dünyasında da kırılmaları beraberinde getirdi.
Ekonomistler, son bir yılda Türk lirasının dolar ve avro karşısındaki değer kaybının ciddi boyutlara ulaştığını kaydederek, “Bu durum enflasyonu arttırır. Bu da durgunluğa neden olur. Daha büyük işsizlik anlamına gelir. Tetikleme olumsuz sonuçları olur” görüşünü savundular.
Dövizdeki artış nedeniyle otomotiv sektöründe de satışların yavaşladığına dikkat çeken ekonomistler, bu durumun devam edeceği uyarısı yaptılar. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da yaptığı açıklamada satışlarda durgunluk olduğunu doğrulayarak, Ocak ayında satışların beklenenin çok altında kaldığını bildirdi.
Zamları, yeni zamlar izleyecek
Türkiye’de üretimin ithalata bağımlı hale geldiğini vurgulayan ekonomistler, dövizin artmasıyla birlikte maliyetlerin de yükseldiğini ifade ettiler.
Ekonomistler, önümüzdeki dönemdeki öngörülerini şöyle sıraladılar: “Önümüzdeki günlerde doğalgaz, elektrik, ... gibi üretimde temel girdilere zam kaçınılmaz olacak. Bu zamları diğer zamlar izleyecek. Başta inşaat olmak üzere, gıda, tekstil, otomotiv, ...hepsi zamlanacak. Halkın zaten alım gücü kalmadı. Herkes borçlu. Şimdi dövizde yaşanan bu gelişmelerden sonra sıkıntı daha da büyüyecek ve durgunluk kaçınılmaz olacak. Bunun sonucunda da iflaslar başlayacak. Şu anda zaten sıkıntı başladı. Birçok firma gerçek değerinin altında el değiştiriyor. Bu durum hızlanacak. İşçi çıkarmalar gündeme gelecek.”
‘Hükümetin kuru denetleme şansı yok’
Gazi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, doların yükselişinin etkilerini Aydınlık’a değerlendirdi.
Konukman, kurdaki artışların FED’den Bernank’nin “Tahvil alımlarını ABD ekonomisi iyileşirse peyder peyder azaltacağız daha sonrada tümüyle kaldıracağız” yönündeki açıklamalarıyla iyice hızlandığını hatırlattı.
Konukman, “Zaten o laf yetti. Gezi olaylarında da politik risk yönetilemedi. İkisi birlikte doları fırlattı. Ardından Aralık ayında dolar, aylık tahvil alımını azaltmıştı ve 85’ten 75’e indi. 10 milyar dolar azaltmış oldu. İlerde de makro verileri iyileştikçe azaltacak” dedi.
‘Sıcak para azalacak’
ABD ekonomisi için iki tane kriter olduğunu belirten Konukman, “Bir tanesi işsizlik, ikincisi de enflasyon. ABD kararlı görünüyor. Önümüzdeki dönemde parayı kısacaklar. Tabi bu da bizim sıcak para girişini azaltıyor. Sıcak para girişi azalınca da sıcak paraya dayalı büyüme çok ciddi biçimde sekteye uğrayabilir” diye konuştu.
‘Hükümet politik riskleri yönetemez hale geldi’
Hükümetin bu kuru her hangi bir şekilde denetleyebilme şansı olmadığını savunan Konukman, şöyle devam etti: “Merkez bankası da polisin TOMA’sı gibi rezervle dolu. Döviz artışlarında döviz piyasaya sürüyor ve bunu azaltmaya çalışıyor. Hatırlarsanız Mayıs’ta daha çok döviz satışı vardı. Ama kuruş oynatabildi. Dolayısıyla Merkez Bankası çok etkili olamadı. Zaten o da buna eskisi kadar başvurmuyor.
Burada başvuracağı şey faiz oranı. Faiz yükseltmesi gerekir. Ancak bu seferde büyüme hedefleriniz sil baştan değişir. Çünkü yatırımlar faizden olumsuz etkilenir. Birde seçim atmosferi var. Siyasi iktidar buna yanaşmıyor. Kurdaki patlama 17 Aralık’a bağlanamaz. Bu süreç çok önceden başladı. 17 Aralık’ta da Gezi’de olduğu gibi politik riskleri yönetemez hale geldi. Dolayısıyla hükümetin bu kuru herhangi bir şekilde denetleyebilme şansı bulunmuyor. Faiz silahı dışında.”

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.