AKP’den PKK’ya özerklik vaadi

AKP’nin seçim beyannamesinde, özerklik konusuna özel vurgu yapılıyor. Yerel yönetim birlikleri kurulmasını teşvik eden AKP, işbirliğinin, ülke sınırları dışına çıkmasını da istiyor
 


AKP’nin, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için hazırladığı Seçim Beyannamesi, Türkiye’yi hızla federasyona götürecek sürece ilişkin çarpıcı maddeler içeriyor. Beyannamede dikkat çeken en önemli unsurlardan biri, yerel yönetimlerin birlik oluşturup ülke dışında da benzeri oluşumlarla işbirliği yapmalarının desteklenmesi. Beyannamede, demokrasinin yaygınlaşması ve demografik yapıdaki değişmeler nedeniyle, ihtiyaç ve taleplerin çeşitlendiği ileri sürülerek, “Bu durum, yerel yönetimlerin yerel müşterek hizmetleri gereği gibi yerine getirebilmek açısından kendi aralarında iş birliği yapmalarını zorunlu kılmaktadır. Birlikler, üyelerine göre daha büyük nüfus grupları ve coğrafî alana hizmet götürmeleri nedeniyle, hizmetlerin etkili ve verimli bir şekilde sunulmasında önemli bir işleve sahiptir” deniyor.
Mevcut yasalar ihtiyaca
cevap vermiyormuş!
Mevcut yasaların, belediyelere kendi aralarında iş birliği yapmalarına imkân sağladığı, ancak ihtiyaca cevap vermediği savunulan AKP’nin beyannamesinde şöyle deniliyor:
“Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nda da mahalli idarelerin aralarında iş birliği yapabilecekleri ve bu amaçla birlikler kurabilecekleri belirtilmektedir. Birlik kurma yoluyla kurumsal nitelik kazanan bu uygulama, aynı zamanda günümüzde ulusal sınırları aşarak mahalli idarelerin sınır ötesi iş birliğinde bulunmak için kullandıkları araçlardan biri haline de gelmiştir.”
BDP: Sınırlar kaldırılacak
AKP’nin, beyannamesinde savunduğu bu görüşler, BDP’nin en öncelikli talebi durumunda. BDP’nin yerel yönetimlerden sorumlu Parti Meclisi Üyesi, Muş Milletvekili Demir Çelik, Milliyet’e verdiği röportajda, tıpkı AKP seçim beyannamesinde vurgulandığı gibi, ülke sınırlarını esas almadan Irak-Suriye ve İran’da Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı belediyelerle birlikler oluşturacaklarını söyledi. Çelik, röportajında şunları kaydetti:
“Kürtlerin ağırlıklı ve yoğun yaşadığı yerellerden, bu yerindelik ilkesi çerçevesinde hem yerel yönetimlerin idari mali özerkliklerine kavuşturması mücadelesini yürüteceğiz hem de bölgenin siyasal özerkliğe kavuşturulmasının mücadelesini yürüteceğiz. Bunu yaparken sadece Türkiye Kürdistanı ile sınırlı kalmaksızın, parçalanmış, ilhak edilmiş bir coğrafya olmasından hareketle Suriye Kürdistanı, Irak Kürdistanı, İran Kürdistanı ile de demokratik konfederal ilişkiler dediğimiz, sınır üstü, sınırlar ötesi ilişkilerin önce Kürtlerin ulusal birliğine hizmet eden, sonrasında da, ‘Ortadoğu Halklarının Demokratik Konfederal Birliği’ne hizmet eden, bir rolü, bir görevi yüklenelim istiyoruz.”
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın temelini Türkçe söylemiyle “Yetki İkamesi” oluşturur. Buna göre, kendilerini ulusun bütününden farklı gören yerel halkın, “Self-Determinasyon” olarak bilinen kendi kaderini tayin hakkını istemenin yolu açılır ve üniter yapı ortadan kalkar.
Yerel özerklik, özerklik tanınan yönetimlerin, kendi temel kurallarını koyma, kendi faaliyetlerini istediği şekilde yürütebilme, merkezi yönetimin yerel yönetimlerin işlerine karışmasını önleyebilme, kendi yerel kaynaklarını oluşturabilme gibi konularda yetkilendirmeyi ve güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Bunlar hayata geçerse, özerklik ilan edilen bölgede, yerel yönetim kendi kolluk gücünü oluşturma, vergi alma, sınırlı idari denetime tutulma gibi hakları olur.
Yerel Yönetimler Şartı PKK’nın da talebi
Hükümetin yerel seçim beyannamesinde işaret ettiği Avrupa Yerel Yönetimler Şartı, PKK’nın ve Abdullah Öcalan’ın da talepleri arasında yer alıyor. Abdullah Öcalan’ın, 2013 yılı Şubat ayında BDP’lilerle yaptığı görüşmenin ortaya çıkan tutanaklarına göre Öcalan, görüşmede şunları söyledi:
Abdullah Öcalan: Peki biz ileride ne yapacağız. Kürtler kendilerini özgürce ifade edecek ve yönetecektir. Şu anda yasa dayatırsak büyük alerji yaratır. İleride olabilir. Mesela AB yerel yönetim özerklik şartı ki buna şerhi kaldırırlarsa bu mesele önemli ölçüde çözülür.
KCK yönetimi de, 2012 yılının Mayıs ayında, Anayasa değişikliği önerileri arasında, “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı çerçevesinde Anayasa’ya ekler yapılmasını” talep etmişti.

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/34581-akpden-pkkya-ozerklik-vaadi.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.