CHP, MHP ve BDP bu konuda hemfikir

MİT Yasası değişiyor. Meclis İçişleri Komisyonu, MİT Yasası’nda değişiklik öngören kanun teklifini görüşmek üzere toplandı.


ANKARA- Teklife göre Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİT ile temasa geçecek.

AKP Sinop Milletvekili İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy başkanlığında toplanan İçişleri Komisyonu’nda Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülüyor.
Komisyona Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay katıldı. MİT’i temsilen de iki Müsteşar yardımcısı katılıyor.

USUL TARTIŞMASI
Toplantı, usul üzerine tartışmalarla başladı.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, teklifin temel hak ve özgürlükleri de ilgilendirdiği için Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini savundu.

Serindağ, teklifin önemli husus içerdiğini, daha ayrıntılı ele alınması için alt komisyonda görüşülmesinin önemli olduğunu belirtti.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, teklifin, havale edildiği komisyonların teklifi değerlendirmek için vaktinin olmadığını söyledi.

"Anayasa'ya aykırılığı aleni olan düzenlemenin Meclis'te yeterince müzakere edilmeden gündeme gelmesi doğru değil" diyen Türkoğlu, komisyonun çalışmalarına ara vererek, diğer komisyonun düşüncelerinin de bu komisyona getirilmesi gerektiğini söyledi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Temel hak ve özgürlükleri ilgilendiren maddeleri var ve bunlar diğer ilgili komisyonlar da görüşülmeliydi. İçişlerini Komisyonu'nu aşan bir teklif. Türkiye'de rejimi değiştirecek bir teklifle karşı karşıyayız. Başta Anayasa Komisyonu olmak üzere ilgili komisyonlarda görüşülmeli ve bu komisyonların raporları alınmalı. Alt komisyona havale edilmesi, Anayasa'ya aykırılıklar da tespit edilerek bunların ayıklanması gerekiyor" dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklifin Anayasaya aykırılıklar içerdiğini savundu.

Bal, teklifin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi için bir çağrı imzaya açacaklarını, muhalefetten buna destek olmasını istedi.

Komisyon Başkanı Ersoy, Anayasa Komisyonu'nda bu teklifin görüşülüp görüşülmemesine TBMM Başkanlığı'nın karar verdiğini belirterek, "Anayasa Komisyonu herhangi şekilde toplanır, Meclis Başkanlığı'ndan bildirim yapılırsa, elbette bunun gereğini yapacağız" dedi.

KAMERA TARTIŞMASI
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, "Baas rejimine giden bir yasa teklifini görüşüyoruz ve siz 'kısa keselim çabuk olalım' diyorsunuz. Bu teklif önce Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeli. Teklif geri çekilmeli, olgunlaştırılmalı" diye konuştu.

Bazı AKP'liler, görüntü alınmasının ardından kamera ve foto muhabirlerinin salondan çıkarılmasını talep edince tartışma yaşandı.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Kameralar görüntülerini alır, kameralar dışarı davet edilir. Başıma geliyor ve notumu çekiyor" diyerek kameraların dışarı çıkarılmasını istedi.

Tüzüğe, yasalara aykırı bir durum olmadığını belirten Ünal, "Buradan kemaraların önünde mesaj veriyorsunuz, muhaberat devletinden tutun da faşizme kadar..." diye konuştu.

Ünal'ın bu sözlerine muhalefet milletvekilleri itiraz etti ve Ünal'ın da usul üzerine konuşmadığını belirterek, Başkan'a kendilerine yapıldığı gibi neden müdahale edilmediğini sordu.

MHP'li Türkoğlu, "MİT her yeri izliyor rahatsız olmuyorsunuz kameralar önümdeki notu çekiyor diye rahatsız oluyorsunuz" ifadesini kullandı.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, "Bizim de önümüzde notlar var biz neden rahatsız olmuyoruz" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, diğer ilgili komisyonların raporlarını görmek istediklerini belirterek, aksi takdirde bu teklifin gayrimeşru olacağını savundu.

Altay, "Bu teklifi buraya aceleyle indirmenizin bir maksadı olmalı. Bu maksatla ilgili kuşkularımız var. Bazı AKP'lilerle teklifin törpülenmesiyle ilgili görüş alışverişinde bulunuyoruz. Demek ki ortada bir sakatlık var" ifadelerini kullandı.

Altay, MHP'li Bal'ın, Anayasa Komisyonu'nun toplantıya çağrılmasıyla ilgili tekliflerini destekleyeceklerini bildirdi.

ATALAY: MİT'E YENİ KANUN GELİYOR

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, MİT Kanun Teklifi ile 30 yıl sonra yapısal değişikliğe gidildiğini belirterek, "Baştan sona  Baştan sonra MİT'in yenilenmesi için kanun üzerinde de çalışılıyor. Bunu da inşallah sizlerin huzuruna getireceğiz" dedi

Atalay, teklifle MİT'in hiçbir sınırı konulmayan görev alanının daraltılarak, belirgin hale getirildiğini de savundu..

HÜKÜMET'TEN TEKLİFTE İLK GERİ ADIM
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT yasa teklifinin 2. maddesinde yer alan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na Başbakan'ın getirilmesi düzenlemesinin tekliften çıkarılacağını açıkladı. Atalay, "İstihbarat Koordinasyon Kurulu  MİT Yasası'nda var. MİT Müsteşarı'nın başkanlığında toplanıyor.  Başbakan'ın başkanlığında toplanması çok tartışıldı bunu önerge ile değiştereceğiz, eski yapısını koruyacağız" dedi.

MİT'E PARLAMENTO DENETİMİ GELİYOR
Atalay, MİT'e parlamento denetimi getirme sözü de verdi ve şöyle dedi: "Böyle bir reforma ihtiyaç olduğu açıktır. Bu çalışmayı biz getireceğiz Hükümet olarak. Burada bazen şöyle tartışmalar oluyor. Milli irade burasıdır. Sanki siyasetin eli bir yere girince zarar verecek. Siyaset ulvi bir çaba. Milletimize nasıl hizmet veririz diye çalışıyoruz. Ben burada söz veriyorum bu düzenlemeyi çalışıyoruz ve önünüze getireceğiz.''

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.