Ukrayna fiilen bölündü: Doğu'da ayrı yönetimler kuruluyor

Ukrayna'da Devlet Başkanı Yanukoviç ile dün anlaşmaya varan muhalefet liderlerinden Vitali Kliçko, bugün parlamentoyu Yanukoviç'in derhal istifasını isteyen bir tasarıyı oylamaya çağırdı. Yanukoviç'in Harkov'da yeni bir hükümet kuracağı iddiaları da bulunuyor.
Güncelleme 14:00


Güneydoğu Ukrayna'daki yerel otoriteler, anayasal düzenin tesisi için silahlı milis kurulması çağrısında bulundu.

Güncelleme 13:48
Ukrayna'nın doğusundaki yerel hükümetler, anayasal düzenin kendi sorumluluklarında olduğunu ilan ettiler.

Güncelleme 13:45
"Renkli devrimci" Yulya Timoşenko'yu serbest bırakacak karar, parlamentoda kabul edildi.
Öte yandan, ülkenin güneydoğusundaki Harkov kentinde büyük bir gösteri başladı. Göstericilerin Kiev'den ayrılarak bir "Doğu Ukrayna" talep ettiği iddiaları bulunuyor. Bir başka iddia da, Viktor Yanukoviç'in Harkov'da yeni bir hükümet ilan edeceği.
Öte yanda Kiev'deki Euromaidan'da bulunan grupların "Maidan Öz Savunma Güçleri" oluşturduğu belirtiliyor. Milliyetçi parti Svoboda, 2. Dünya Savaşı'nda Nazilerle birlik olan Stepan'ın posterlerini devlet binalarına asmaya başladı. France24, göstericilerin polis koruması bulunmayan başkanlık sarayını ele geçirdiğini duyurdu.

(soL - Dış Haberler) Ukrayna'da 5 gündür süren kanlı çatışmaların ardından, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile mhalefet liderlerinin anlaşmaya vardığı dün bildirilmişti.
Ancak bugün, Almanya'yla yakın ilişkileri olan sağcı UDAR Partisi lider Vitli Kliçko, parlamentoyu Yanukoviç'in derhal istifa etmesini isteyen bir tasarıyı oylamaya çağırdı. Kliçko ayrıca, Yanukoviç'in başkent Kiev'i terk ettiğini iddia etti.
Lübnan'dan yayın yapan El Meyadin televizyonu, Viktor Yanukoviç'i taşıyan bir uçağın Birleşik Arap Emirlikleri'ne iniş yaptığını iddia etti. El Arabiya, Kiev'in kontrolünün "muhalefet"e geçtiğini öne sürdü. France24 ise, başkanlık sarayının "muhalefet" tarafından ele geçirildiğini söyledi.
Russia Today ise, Yanukoviç'in önceden kararlaştırıldığı şekilde, ateşkes anlaşmasını imzalamak için Harkov'a gittiğini belirtti.
Associated Press'e konuşan Yanukoviç'in üst düzey bir yardımcısı da Başkan'ın ülkeyi terk etmeye niyeti olmadığını söyledi.
Gelişmeleri aktaracağız...

 http://haber.sol.org.tr/dunyadan/ukrayna-fiilen-bolundu-doguda-ayri-yonetimler-kuruluyor-haberi-88312

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.