Sınırlar El Kaide ile PYD'nin elinde! Türkiye büyük tehlike atlında

Türkiye- Suriye arasındaki sınır kapıları silahlı grupların hakimiyet mücadelesi alanına dönüştü. Şu an Suriye tarafındaki sınır kapılarının büyük bölümü IŞİD ve PYD’nin denetiminde bulunuyor




Suriye sınırında çatışmalar gün geçtikçe artıyor. Esad karşıtı terörist gruplar sınır kapılarında hakimiyeti ele geçirmek için birbirleriyle kıyasıya mücadele içerisindeler. Türkiye- Suriye arasındaki sınır kapıları şu an PKK’nın Suriye kolu PYD ile El Kaide’nin Suriye’deki uzantısı IŞİD ve ÖSO arasında paylaşılmış durumda. Ancak terörist grupların aralarındaki mücadele nedeniyle Suriye tarafındaki kapıların kontrolü her an el değiştirebilir. Birbirleriyle savaşmalarının altında ise rant yatıyor. Kapılardan gelen yardım malzemelerine el koymak ve kaçakçılıktan pay almak için ölümüne savaşıyorlar. Bu kapılardan Türkiye’ye serbestçe girip çıkan bu terörist gruplara mensup kişiler ise Türkiye’nin güvenliği için büyük risk taşıyor.
Türkiye büyük tehlike atlında
AKP hükümetinin Suriye politikasının bir sonucu olarak Türkiye diken üstünde. Suriye ile aramızdaki sınır kapılarının terörist gruplara terk edilmesinin bir sonucu olarak 11 Şubat 2013 tarihinde Cilvegözü Sınır Kapısında meydana gelen bir patlamada 13 kişi hayatını kaybetti. Yine Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırı da da 53 kişi hayatını kaybetmesi de bu politikanın sonucu. Aydınlık’ın konuştuğu bölge kaynakları sınır kapılarındaki boşluktan yararlanan terör örgütlerinin Türkiye’ye yönelik her an bir saldırıda bulunabilecek ortama sahip olduğunu ve büyük can kayıplarının yaşanacağını dile getirdiler.
Cilvegözü Sınır Kapısı:
Suriye’de olayların başlamasıyla birlikte Suriye Devleti ile savaşan başta ÖSO olmak üzere bütün terör örgütlerinin kullandığı birincil kapı Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı idi. Teröristler en çok bu sınır kapısından giriş- çıkış yapıyorlardı. Cilvegözü’nün Suriye tarafındaki Bab el Hava kapısı ilk zamanlar ÖSO’nuın elindeydi. Şimdi çatışmaların yoğun yaşandığı kapı El Nusra , ÖSO, IŞİD gibi grupların arasında el değiştiriyor. Şu an bu kapı ÖSO’nun’da içinde yer aldığı İslami Cephe’nin denetiminde. Ancak bu durum her an değişebilir.
Öncüpınar Sınır Kapısı:
Kilis’te bulunan Öncüpınar Sınır Kapısı’nda ÖSO ile IŞİD arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Geçen gün 24 kişi hayatını kaybetmiş yaralılar ambulanslarla Türkiye’ye getirildi. Bölge kaynakları Türkiye sınırına yakın yerde ÖSO’nun hakim olduğunu, hemen araksında ise IŞİD’in bulunduğunu söyledi.
Çobanbey Sınır Kapısı:
Kilis’te bulunan bir diğer kapı da Çobanbey Sınır Kapısı. Geçtiğimiz günlerde IŞİD’in Türkmenlere saldırmasıyla gündeme gelen kapının Suriye tarafı şu an tamamıyle El Kaide’nin Suriye kolu olan IŞİD’in kontrolünde.
Ceylanpınar Sınır Kapısı:
Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan kapının Suriye tarafındaki Resulayn Sınır Kapısı PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin denetiminde. Geçen yaz Resulayn bölgesinde sınır kapısının denetimini ele geçirmek için El Nusra ile PYD güçleri arasında şiddetli çatışmalar meydana gelmişti. Hatta PYD, AKP’nin radikal İslamcı El Nusra’ya silah yardımında bulunduğunu ileri sürmüştü.
Akçakale Sınır Kapısı:
PYD ile IŞİD arasında çatışmaların yoğunlaştığı bir diğer yer ise Şanlıurfa’daki Akçakale Sınır Kapısı . Akçakale’nin Suriye tarafındaki Tal Al Abyad Sınır Kapısı’nda geçen yaz başlayan çatışmalar hala devam ediyor. Kapı bir süre PYD’nin kontrolünde olsa da şu an IŞİD’in denetiminde bulunuyor. Hatırlanacağı üzere bu çatışmalardan dolayı Akçakleye düşen mermiler nedeniyle insanlar hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştı.
Nusaybin Sınır kapısı:
Mardin Nusaybin’deki sınır kapısı PYD’nin kontrolünde. PYD’ye, Türkiye’den giden yardımlar da esas olarak burası ve Ceylanpınar üzerinden gönderiliyor. Bu kapının bir diğer bir önemi ise Suriye’de Kürtlerin en çok yaşadığı Kamışlı’ya çok yakın olması. Yine Mardin’de bulunan Şenyurt Sınır Kapısı’nın Suriye tarafı da PYD’nin denetiminde bulunuyor.
Karkamış Sınır Kapısı:
Gaziantep sınırları içerinde bulunan bu kapı ilk başta muhaliflere gönderilen yardım TIR’ların en çok geçtiği yerdi. Ancak muhalif gruplar arsındaki çatışmalar nedeniyle belli bir süre bu sınır kapısı Türkiye tarafından kapatıldı. Daha sonra tekrar açılan sınır kapsının Suriye tarafı IŞİD’in kontrolünde.
Yayladağ Sınır Kapısı:
Türkiye-Suriye sınırındaki en güvenli sınır kapısı olan Hatay Yayladağ Sınır Kapısı AKP tarafından kapatıldı. Çatışmaların yaşandığı El Kaide’nin denetiminde olan kapılar hala açık dururken, Suriye Devletinin denetimdeki kapı, kapalı bulunuyor. Önceki günlerde Hatay halkı bu sınır kapısının tekrar açılması için kampanya başlamıştı.
Masum Gök

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.