Önder Öztürk yazdı: ‘Paralel Yapı’ Beyaz Saray’dan çıktı

Hükümet, 11 Eylül saldırısı sonrası halk üzerindeki baskısını arttırdı. İstihbarat örgütlerine sınırsız yetkiler getirildi. Kanunsuz dinleme ve gözaltı hakkıyla, internet yasaklarıyla kendisini korumaya çalıştı


Star ve Yeni Şafak gazeteleri, 7 bin kişinin yasa dışı olarak dinlendiğini yazdı. Böylece “Paralel Yapı” tartışmaları daha da alevlendi. Gözler “Okyanus Ötesi”ne çevrildi.
17 Aralık operasyonu sonrası siyaset gündemine giren “Paralel Yapı” sözcüğünün, Fethullah Gülen’in ABD’de yaşamasının yanı sıra, Beyaz Saray’la da bağlantısı var. Jürgen Elsasser’in, Kaynak Yayınları’ndan çıkan “Gölge Hükümet” başlıklı kitabında konunun ayrıntıları yer alıyor.
Erdoğan-Gül iktidarı
ABD’deki “Paralel Yapı”, Başkan Yardımcısı Dick Cheney tarafından yönetilmekteydi. Bu yapı, “müttefik” ülkelerdeki yönetimleri belirler ve o ülkelerdeki Gladyo yapılanması üzerinden operasyonlar gerçekleştirir.
ABD’deki bu yapı, Bush-Cheney çetesinden önce de vardı, bugün de var. Tayyip Erdoğan’ın liderlik ettiği ve Cemaat’in de içinde olduğu AKP projesini de bu yapı oluşturdu. Türkiye’deki tertipleri de bu ekip üzerinden yürüttü.
Elsasser’in kitabını okurken Türkiye’deki gelişmeleri görür gibi oluyoruz. İşte o örnekler:
Özerk emir komuta zinciri
ABD hükümeti, 11 Eylül sonrası halk üzerindeki baskısını arttırdı. İstihbarat örgütlerine sınırsız yetkiler getirdi. Kanunsuz dinleme ve gözaltı hakkıyla, “Kanun Hükmünde Kararnameler”le ve internet yasaklarıyla kendisini korumaya çalıştı.
Cheney’nin ekibi; Anayasa’yı ve kurumlarını ortadan kaldırmadan, özerk bir emir komuta zinciri oluşturmuştu. Hükümet, ordu ve CIA içindeki birimleri ahtapot gibi birbirine bağlıydı. Terörle mücadele kararnameleri, Başkanlık arşivine girmiyordu. Cheney’nin avukatı belgeleri dosyalarda saklıyordu. Kongre’nin bile bu belgelere ulaşması engellenmişti. Gölge hükümet, kamusal kontrolden bağımsız hareket ediyordu.
Herkesi dinleme yetkisi
Bush, 2 Ekim 2001’de, yurttaşlık haklarını önemli ölçüde kısıtlayan Yurtseverlik Yasası’nı (Patriot Act) imzaladı. İki gün sonra da Amerikan yurttaşlarının, NSA tarafından dinlenebilmesini kolaylaştıran yönetmelik kabul edildi. Başkan, olağanüstü hal durumunda, orduyu ülke içi operasyonlarda kullanabilme yetkisine sahip oldu. Gizli servis ajanları, 14 yaşındaki bir kız öğrenciyi, internet sayfasında Bush’u eleştirdiği için okuldaki sınıfından zorla çıkardı ve sorguladı (Aynı olay 2013’te, Melih Gökçek’i eleştiren lise öğrencisi İrem’in başına geldi).
Yalan üretme merkezi
Savunma Bakanı Yardımcıcı Paul Wolfowitz, 2001 sonbaharında “Stratejik Etkileme Ofisi”ni kurdu. Tepkiler üzerine adı, “Özel Planlar Ofisi” yapıldı ama işlevi değişmedi: Cheney, Wolfowitz ve Rumsfeld’in gerçek olarak kabul ettiği şeyler için kanıt üretmek.
Bakan’ın pişmanlığı
Cheney, 2004 yılında, Beyaz Saray’ın hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan teröre karşı mücadele edebilmesi için bir kararname düzenlenmesini istedi. Adalet Bakanı ölümcül hastaydı. Yine de yanına gittiler ancak Bakan, kararnameyi imzalamadı ve daha önceki imzalarının da hata olduğunu söyledi. Bunun üzerine belgedeki imza alanından Bakan’ın adı çıkarıldı ve Bush’un hukuk danışmanı yazıldı. Böylece gizli kararname, 11 Mart 2004’te yürürlüğe kondu.
İsrail’le bağlantılı
Bu ekibin, Pentagon ve Beyaz Saray’da kurduğu ikili yapının, İsrail’deki ortakları ile doğrudan işbirliği vardı. The Guardian gazetesine göre Özel Planlar Ofisi, Ariel Şaron’un kendi bürosu içinde kurulmuş gizli servis hücresi ile sıkı bağlar kurmuştu. Irak’a saldırı da bu Büro’da üretilen yalanlar üzerinden yapılabildi.
Ceza almadılar
Barack Obama başa geldiğinde özel kuvvetlerin denetimini kazanmak için girişimlerde bulundu ama başaramadı. Ordu içindeki emir komuta zincirini, 11 Eylül öncesine çevirdi. Ancak Cheney ve Rumsfeld’in tezgâhından geçmiş generalleri, askerleri ve gizli servis çalışanlarını bir direnişe yol açmadan kolayca görevlerinden uzaklaştırması mümkün değildi.
Bu nedenle cezalandırma kampanyası yürütmeksizin görev değişimleri ve yeni atamalarla geçici çözümler üretmeyi tercih etti. Ancak Cheney hizbini bu şekilde etkisizleştirmesi mümkün olmadı.
Özel ordu bile kuruldu
Obama, Guantanamo’daki hapishaneyi bir yıl içinde kapatacağını ilan etse de böyle bir şey olmadı. “Yurtseverlik Yasası” revize edilmek yerine yürürlük süresi uzatıldı. Anayasa’yı askıya alan Başkanlık kararnameleri soruşturulmadı. Kanunsuz işkence ve cinayetler nedeniyle sadece alt rütbeliler ceza aldı. Rumsfeld ve Wolfowitz ekibine uzlaşı eli uzatıldı.
Obama, istihbarat servislerinde örgütlenmiş “paralel yapı”yı da temizlemedi, hatta onlara yeni imkânlar sundu. Devletteki yeraltı yapılanmalarının “gizli takımları” ile çalışabilecek “özel ordu”lar kuruldu.

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/34583-onder-ozturk-yazdi-paralel-yapi-beyaz-saraydan-cikti.html

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.