Fezlekeler için 'aklama' komisyonu


Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında görevlerinden istifa eden AKP’li dört eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına yönelik önerge TBMM Genel Kurulu’nda 1 çekimser oya karşılık 453 oyla kabul edildi. Genel Kurul öncesinde karşılaştığı Deniz Baykal’la kısa süreli bir sohbet eden Erdoğan Bayraktar’ın kendine ayrılan süre içinde savunma yapmaması dikkat çekti. Egemen Bağış konuşması sırasında CHP’li bazı milletvekillerini sırtını kürsüye dönerek kendisini protesto ettikleri görüldü.
TBMM’de önergelerin ele alındığı toplantının başlangıç bölümünde muhalefet partileri toplantının Meclis TV’den yayınlanmamasına sert bir biçimde tepki gösterdi.
Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, elindeki tablet aracılığıyla görüşmeleri internet üzerinden canlı yayınladı.
Devlet’i soymaya alışmışlar!
CHP grup önerisi görüşülürken Genel Kurul salonuna Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da katılarak dikkatli bir biçimde müzakerelere takip etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir süre kaldığı muhalefet kulisinde karşılaştığı Kılıçdaroğlu’na ölen amcası için başsağlığı diledi. Bahçeli, kuliste sohbet ederken, işadamı Reza Zarrab hakkındaki sözlerinden dolayı Zarrab’ın kendisine 100’er bin liralık üç dava açtığını belirterek, “Devleti soymaya alışmışlar” şeklinde espirili bir üslup kullanması dikkat çekti. Bahçeli kulis sohbetinde, Çankaya adaylığı çini son tarihin 29 Haziran olduğunu da vurgulayarak, Başbakan Erdoğan aday olacaksa o tarihte istifasının etik olacağını savundu.
Önergelerin görüşmeleri, bu tartışmaların gölgesinde başlandı. CHP Genel Kurul’da konuşan Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi “Bugün 12 yıllık saltanat ideolojisinin sonudur. Bugün üstünü kapatmayı düşündüğünüz yolsuzluklarla AKP’nin bitişi konusunda adım atmaktasınız. İsterseniz, o komisyonda bütün bunları aklayın bu soruşturmalar bir gün TBMM’de açılacak ve sorumlular da Yüce Divan’da hesap verecek.”
Canikli: gülünç duruma düşmeyin
CHP grup önerisi üzerine konuşan AKP Grup Başkanvekili Canikli, yapılan görüşmeleri binlerce, onbinlerce kişi tarafından takip edildiğini vurgulayarak, “Dolayısıyla, ‘efendim, halktan gizleniyor’ iddianız doğru değil. Vatandaşlarımız izleyerek yalanlıyor sizi. Fiili, fiziki olarak izleyerek yalanlıyor, gülünç duruma düşmeyin” dedi
“Arkadaşlarımız kendileri başvurdu zaten, biz de parti olarak önerge verdik. Bir bakan hakkında bir iddia gündeme geldiğinde soruşturulması nasıl olur, işte bu yöntemle olur” diyen Canikli şöyle devam etti:
“Daha önce bir önerge vermişlerdi arkadaşlarımız. Ancak daha farklı bir değerlendirme oldu, suçun, fiilin TCK’nin ilgili maddesine uygun şekilde olması yönünde önergenin yenilenmesi yoluna gidildi. Bu da çok istismar edildi. Önerge veren arkadaşlarımız tutumlarını değiştirmedi. CHP’nin tek tek soruşturma komisyonu kurulması önergeleri ile AK Parti’nin verdiği önerge arasında fark var mı yok. Fiil, madde, kişi hiç bir fark yok. Sadece biz verdik diye mi rahatsız oluyorsunuz? İlk de biz verdik zaten. Bizim önerge kabul edildikten sonra başka önergelerin görüşülmesine ihtiyaç var mı, yok. Çünkü herşeyi karşılıyor. Maddeleri, fiili, suçu, kişileri.”
CHP önergesi reddedildi
Yoğun tartışmaların ardından CHP’nin dört bakan için ayrı ayrı düzenlenen dört soruşturma önergesinin AK Parti’nin dört bakan için “tek soruşturma önergesinden” önce ale alınmasına ilişkin grup önerisi oylanarak reddedildi. Daha sonra dört eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu oluşturulmasına ilişkin önergelere geçildi. MHP Grup başkanvekili Oktay Vural, CHP’nin 4 bakanla ilgili ayrı ayrı verdiği önergeleri öncelikle ele alınması gerektiğini söyledi. Meclis Başkanvekili Akşener, verilen aranın ardından usul tartışması açtı ancak geçmişte de birden çok bakan hakkında birden çok suçlamaya yönelik olarak tek soruşturma komisyonu kurulması önergesi uygulaması olduğunu ifade etti.
Liderlerin yarışma arenası artık Köşk
Öte yandan Canikli konuşmasında Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik değerlendirme yaparak muhalefet partilerine şu sözlerle hodri meydan dedi: “Artık Cumhurbaşkanlığı icranın başkanı oluyor. Genel Başkanların yarışma arenası bundan böyle Başbakanlık değil Cumhurbaşkanlığıdır. Hodri meydan, herkesi bekleriz. Anayasamız böyle diyor. Biz olmayan bir yetkiyi söylemiyoruz. Anayasamız böyle diyor.”
Saati Zarrab aldı ama garanti belgesi bende
AKP’nin soruşturma komisyonu kurulmasına yönelik önergesinin görüşmelerinde Çağlayan, Bağış ve Güler hakkındaki iddialara yanıt verirken, Bayraktar ise konuşmama kararı aldı. Eski bakanlar şu mesajları verdi:
Aylardır aile boyu itbarsızlaştırmayla karşı karşıyayız. Yine de bu millet için her şeyi yapmaya hazırız. (Muhalefet partilerinden yoğun laf atmalara karşılık) Savunma hakkına bile saygısı olmayanlara yanıt vermeye değmez. İddialara yanıt veriyorum:
Saat: Bahse konu saat şahsım tarafından alınmıştır ve bedeli de tarafımca ödenmiştir ve mal varlığıma da girmiştir.
Umre: Reza Zarrab’ın uçağı ile umreye gittiğim konusu. Sözkonusu ziyareti bir acente üzerinden yaptım. Burada belgeleriyle gösteriyorum. Bu bir itibarsızlaştırma operasyonudur. Hac, umre gibi konuların bunlara malzeme yapılması üzücüdür.
Soruşturma Engelleme: Gana’dan geldiği belirtilen ve içinde altın olan bir uçağın engellenmesi. Herhangi bir idari soruşturmaya engel olmadım.
Halkbank’ın Komisyonunun Düşürülmesi: Ortada yargısız bir infaz vardır. İddialar dört müfettiş tarafından incelenmiştir. Uluslararası mevzuata uygundur.
Zihni Erdem / Levent Ak/Ankara 

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.