Soma'nın sorumluları istifa edin!
Soma’daki katliamın ardındakileri korumak
isteyen AKP’de, büyüyen tepkinin etkisiyle önce maden şirketi, ardından
da bakanlıklar birbirlerini suçlamaya başladı. Oysa deliller tüm hükümet
yetkililerinin sorumluluğuna işaret ediyor
İşçi katliamı ile ilgili olarak ilk gün yaşananın “kader” olduğu vurgusunu yapan başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AKP kurmayları ve yandaş basın, artan tepkiler üzerine yaşanan katliamdan sadece şirketin sorumlu olduğunu işlemeye başlamış ancak giderek yükselen halk tepkisinin baskısı ile ilk kez dün bakanlıklar düzeyinde bir gerilim ortaya çıktı.
BAKANLAR BİRBİRLERİNİ SUÇLADI
Dün Cumhuriyet'e konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma’da 301 işçinin öldüğü facia hakkında, “Kimin ne kadar sorumlu olduğu konuşulabilir. Maden ocakları benimle ilgili değil. Madenler konusunda bizim bakanlığımızın görevi teftiş ile sınırlı. Ocaklar, ruhsatlar ve işleyiş ise tamamen Enerji Bakanlığı’na bağlı” diyerek topu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a attı.
Çelik'in topu attığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Meclis’te söz alarak Soma'da yaşanan katliam ile ilgili konuştu. Yıldız denetimden sorumlu olan Çalışma Bakanlığı'nı işaret ederek, “Eğer bir afet doğal afet değilse orada bir kusur vardır. Eğer oradaki afet bir doğal afetse oradaki kusur tartışılır. Ama buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz. Burada insani, siyasi, idari, adli, hukuki teknik denetimler açısından bu konunun irdelenmesi lazım” dedi.
Başbakan Erdoğan da dün AKP Grubu'nda yaptığı konuşmada Enerji Bakanı Taner Yıldız'a teşekkür ederken, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e teşekkür etmeyerek kimin yanında olduğuna dair açık bir işaret verdi.
SORUMLULUK TÜM HÜKÜMETİN
Oysa kazada başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in doğrudan sorumlulukları var.
Başbakan Erdoğan 2012'de maden ruhsatı verme işini yasalara aykırı olarak, tamamen kendi üzerine alarak, madencilikte bir tür 'dikta' kurdu. Bu nedenle son kaza dahil, madencilikle ilgili tüm konularda başbakan kendisini doğrudan sorumlu bir konuma getirdi.
Ayrıca Başbakan daha kazadan 15 gün önce Meclis'te CHP'li Özgür Özel'in Soma için verdiği soruşturma önergesini, AKP Grubu'na verdiği talimatla engelledi.
Başbakan'ın kazadan hemen sonra yaptığı açıklamada 19. Yüzyıl'daki maden kazalarından örnekler vermesi ise dünya çapında bir 'skandal' yarattı ve ağır ihmalden kaynaklanan bu kazayı 'normal ve doğal' görme çabasını gözler önüne serdi.
Başbakan'ın halka bedava kömür dağıtımında Soma Holding'i 'stratejik ortak' olarak gördüğü ve kullandığı da ortaya çıktı. AKP'nin şirketle bağlantısı, partiye girmeyeni şirketin işe almamasına ve mitinglere aktif katılımı şirketin sağlamasına kadar uzanıyordu.
Erdoğan ayrıca Soma'da kendisini yuhalayanları tehdit ederek ve tokatlayarak, tek başına istifa gerekçeis olması gereken dünya çapında başka bir skandala daha imza attı.
YILDIZ DOĞRUDAN SORUMLU
Enerji Bakanı Taner Yıldız ise bu kaza nedeniyle hemen istifa etmesi gereken baş sorumlu durumunda. Nedenleri şöyle sıralanabilir:
Bakanlığı Soma'dan sınırsız kömür alımını garanti etti.
TKİ'nin bu garantisi sonucunda şirket işçileri 'üretim zorlaması' sürükledi. Şirket 2015'te terketmesi gereken madende tüm kömürü söküp almak için işçileri, dişiyle tırnağıyla, ölümüne kömür çıkarmaya zorladı. Hiçbir güvenlik kuralı dikkate alınmadı. Yanan madende bile üretim yapıldı.
Bakan Yıldız Soma'yı 'örnek maden' ilan ederek halkı kandırdı. Bir yıl önce madeni öve öve bitiremeyen Taner yıldız, patron ve oğlu ile yakın ilişkiler içindeydi.
Bakanlık denetçileri sahte raporlarla riskleri gizlediler. Bakanlığın madeni düzenli denetlemesi gereken bürokratları, şirket tarafından yedirilip içirilip raporlar yazdılar. İşçiler çoğunun madene bile inmeden yazıldığını anlattılar. Bakan bu tablonun baş sorumlusu.
Enerji Bakanı'nın AKP'nin dağıttığı 'bedava kömür' için firmanın eksiklerine göz yumduğu iddiası ciddi olarak gündemde. Ayrıca bu kömürler için şirkete 1 milyar TL fazla ödeme yapıldığı da son olarak ortaya atılan iddialar arasında. Bu maddelerin birisi bile bakanın istifasını gerektiriyor.
DENETİMSİZLİKTEN ÇELİK SORUMLU
İstifa etmesi gereken ikinci bakan ise Çalışma Bakanı Faruk Çelik. Çelik'in istifa nedenleri de şöyle sıralanıyor:
Soma Madeni şimdiye dek çalışma şartları açasından doğru dürüst denetlenmedi.
Soma madeninde sürüp giden Ortaçağ'dan kalma kademeli 'Dayıbaşı' sistemini Çalışma Bakanlığı gizledi. Bu ilkel şartlara göz yumdu.
İş müfettişlerinin ocağa inmeden, işçileri bile dinlemeden yazdığı uydurma raporlarla işleri idare ettiler.Bakan bu ortama seyirci kaldı.
Patronun satın aldığı sendikalarla işçi hakkı yok sayıldı. Çalışma Bakanlığı, sendikalarla ilişkileri düzenlemesi ve denetlemesi gerektiği halde bu görevini yapmadı.
Soma'daki çalışma şartlarından şikayetleri gözardı etti. CHP'nin kazadan 15 gün önce verdiği raporu da ciddiye almadı ve desteklemedi.
CHP'DEN İKİ BAKAN İÇİN GENSORU
CHP, Soma’da yaşanan maden faciasında “kontrol ve denetim görevlerini yerine getirmeyerek maden emekçilerinin ölümlerine yol açtığı” iddiasıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında gensoru önergesi verdi.
CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Engin Altay imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan gensoru önergesinde, “Uygulamalarıyla en temel insan hakkı olan yaşam hakkının ihlal edildiği bir çalışma ortamı oluşmasına zemin hazırlayan, ruhsatı TKİ’ye ait olan ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. işletilmekte olan Manisa ili Soma İlçesi Eynez Yeraltı Kömür Ocağında mevzuatla bakanlıklarına verilen kontrol ve denetim görevlerini yerine getirmeyerek maden emekçilerinin ölümlerine yol açan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik haklarında Anayasanın 98 ve 99′uncu, TBMM İçtüzüğünün 106’ncı maddeleri uyarınca gensoru açılmasını arz ve teklif ederiz” denildi.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/somanin-sorumlulari-istifa-edin-h53340.html
0 comments
Write Down Your Responses