"Erdoğan başarısız oldu"



Başbakan Erdoğan’ı daha Beyoğlu ilçe başkanı iken keşfeden dönemin ABD Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz Erdoğan'ın başarısız olduğunu söyledi.


Abramowitz, Erdoğan İstanbul Belediye Başkanı iken özetle İstanbul'un Erdoğan için dar olduğunu, Türkiye'ye açılması gerektiğini söylemişti.
Aydınlık 20 Ekim 1996'da bu konuyu manşete çekmişti.


"ERDOĞAN BAŞARISIZ OLDU"
Amerika'nın Sesi Radyosu'na konuşan Emekli büyükelçi Morton Abramowitz, Türkiye’nin Ortadoğu politikasının büyük bir başarısızlık olduğunu söyledi. Dış politika konusunda sert eleştirilerde bulunan Abramowitz şöyle devam etti:
“Kanımca, Türkiye yararlı bir model sundu ve hala da sunuyor. Her ne kadar Ortadoğu için bu model inişe geçmiş olsa da. Açıkçası Türkiye’nin Ortadoğu politikası büyük bir başarısızlık oldu. Herkesin bildiği gibi, komşularla sıfır sorundan, komşularla sorun dönemine geçildi. En büyük sorun da Suriye oldu. Başbakan Erdoğan, Esat’ın gitmesi konusunda kararlı. Ancak bu son iki yıl Türkiye’ye büyük yükler getirdi.
"CİHATÇILARA DESTEK ABD'Yİ CİDDİ RAHATSIZ EDİYOR"
Doğru ya da yanlış Türkiye’nin büyük bir mülteci sorunu var, Türkiye Suriye savaşına fazlasıyla müdahil oldu ki -cihat yanlısı gruplara verilen destek Amerika’yı ciddi ölçüde rahatsız ediyor. Erdoğan savaş nedeniyle mezhepsel gerilim yarattı. Erdoğan’ın Ortadoğu politikaları bu savaş nedeniyle zarar gördü, ayrıca savaş yüzünden Türkiye’de iç gerilim oluştu, çünkü savaşa halk destek vermiyor ve bu savaş yüzünden Aleviler’in mezhep farklılıkları öne çıkarılmış oldu. Erdoğan, Esat’ın gidişini görmeye kararlı, elbette hepimizin umudu da bunun bir an önce gerçekleşmesi. Amerika da Suriye konusunda etkili bir politika izlemedi. ‘Esat gitmeli’ diye ısrar eden Amerika’nın politikaları bu sözün yerine getirilmesine yetmedi. O yüzden de Erdoğan, Amerika’nın bu konuda söyledikleriyle yaptıklarının birbirini tutmamasından haklı olarak endişeli.
TÜRKİYE RAHATSIZ
Ayrıca Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasıyla ilgili anlaşmadan da rahatsız ve bu anlaşmanın işe yaramayacağını düşünüyor. Durum böyle olunca da Amerikalılar Türkiye’nin --Ankara iddiaları reddetse de -- Suriye’deki cihat yanlısı grupları desteklemesinden kaygı duyuyor. Bu da ikili ilişkilerde arayı açıyor. Bence kimyasal silahlar imha edildikten sonra Türkiye ile Amerika görüşme masasına oturup, o aşamadan sonra ne yapılması gerektiğini belirlemeli. Bence, bunun için önce Türkiye’nin cihat yanlısı gruplara desteği kesmesi, ardından da Amerika ile Türkiye’nin diğer isyancı gruplara destek vermesi gerekiyor. Ama nüfusunun dörtte biri evlerini terketmiş bir ülkede, Esat gitse bile yeniden nasıl işleyen bir devlet kurmak elbette çok zor.”
"TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU’DAKİ NÜFUZU ÇOK AZALDI"
“Türkiye’nin Ortadoğu politikası genelde mezhepsel bir açı taşıyor, Mısır’da Müslüman Kardeşler’in desteklenmesi buna bir örnek. Ne yazık ki bu politika işe yaramıyor. Mısır olsun, Irak olsun tüm bu konular üzerindeki farklılıklar konuşulmalı ama bu yapılmıyor. Irak, zor bir dönemden geçiyor. Bu ülkenin parçalanmaması için Türkiye ve Amerika’nın ortak çalışması şart. Nuri el Maliki belki dünyanın en iyi lideri değil, bu elbette işleri daha da zorlaştırıyor. Bence, Türkiye’nin Ortadoğu’daki nüfuzu çok azaldı. Bu üzücü bir durum çünkü Türkiye son derece dinamik bir ülke, son dönemde de ciddi bir büyüme gösterdi. Türkiye ile beraber çok şeyi doğru biçimde yapabiliriz, ama bunu yapmıyoruz. O yüzden kendimi tekrarlıyor olacağım, ama farklılıklarımız olduğunu kabul edip bunları aşmanın yolunu bulmalıyız."

Merkezi Washington’da bulunan Partilerüstü Politika Merkezi (Bipartisan Policy Center) ‘Türkiye Girişimi’ programı çerçevesinde kısa süre önce bir rapor hazırladı. Programın eş başkanları Morton Abramowitz ile Eric Edelman tarafından hazırlanan ve Ekim ayında yayınlanan rapor Türk-Amerikan ilişkilerindeki son durumu değerlendiriyor. Raporda Türkiye’nin Suriye’deki ılımlı gruplara destek vermesi, Irak’ta ortak hedefler için işbirliği yapması, İsrail’le ilişkilerin düzeltilmesi sürecini tamamlaması” için Amerika’nın Ankara’ya baskı yapması öneriliyor. Amerika’nın özellikle İran konusunda Türkiye’yi diplomatik gelişmeler konusunda daha iyi bilgilendirmesi ve Kıbrıs’la ilgili görüşmelerde Türkiye’yi daha uzlaşmacı bir politika izlemeye yöneltmesi de tavsiyeler arasında.

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.