Erdoğan-Öcalan anlaşması resmileşti



AKP ile Abdullah Öcalan arasında varılan seçim anlaşmasına Kandil'den de onay geldi.


 Öcalan AKP'ye '4 aylık seçim opsiyonu' vermiş, Aydınlık anlaşmayı manşetten duyurmuştu
Abdullah Öcalan ile Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi AKP'yi rahatlatmak için yaptığı anlaşmaya Kandil de katıldı. Tayyip Erdoğan ile Öcalan arasında 2009'da başlayan ve protokollere bağlandığı açığa çıkan mutabakatta, yerel seçimlere kadar işleyecek bir ara anlaşma yapıldığını Aydınlık duyurmuştu.
Erdoğan, Öcalan'ın zaman zaman çizgi farklılığı yaşadığı Kandil'i de anlaşmaya bağlı hale getirmesini şart koşmuştu. PKK, 35'inci kuruluş yıldönümü nedeniyle yayınladığı bildiride yer alan vurgular, Kandil'in anlaşmaya katıldığını ortaya çıkardı.
'Süreci devam ettiriyoruz'
PKK'nın, kadro ve sempazitanlarına yayınladığı bildiride, Tayyip Erdoğan ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerin seyri ve Türkiye'nin genel politik yöneliminin 30 Mart seçimlerine bağlı olduğu değerlendirmesi yer aldı. PKK'nın resmi sitesinde yer alan bildiride, görüşmelerle ilgili şu ifadeler yer aldı:
"AKP baştan itibaren savaşta ulaşamadığı sonuçları siyaset yöntemiyle kazanabilmek için böyle bir süreçten yana olmuş, süreci tamamen 2014 yerel seçimlerini ve Cumhurbaşkanı seçimlerini kazanma amacına bağlamıştır. Diğer yandan önder Apo da AKP'nin bu konumunu değerlendirerek, demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü yönünde bazı politik adımlar atmaya zorlamayı hedeflemiştir. Hala böyle bir konumda mücadele etmekte, kendi duruşu çerçevesinde süreci devam ettirmektedir".
'Hareketimiz açısından önemli siyasi gelişme sağladı'
Görüşme süreciyle ilgili PKK içinden gelen itirazlara yanıt niteliği taşıyan bildiride, "Çözüm sürecinde bilinmeyen, anlaşılmayan, aldatılan, aldanılan bir durumun kesinlikle söz konusu değildir" denmesi dikkat çekti.
Bildiride şu satırlar yer aldı:
"Hareket olarak biz de baştan itibaren hem AKP politikalarını, hem de önder Apo'nun yaklaşımlarını bu temelde değerlendirerek sürece evet dedik. Önder Apo'nun tutumunu daha derinden anlayıp AKP'yi demokratik siyasi mücadeleyle zorlama hedefini pratikte uygun yol ve yöntemlerle yürüterek sonuç almayı hedefledik. Bu sürecin ilk aşaması bu temelde gerçekleşti ve hareketimiz açısından önemli bir siyasi açılımı ve gelişmeyi de sağladı. Fakat ikinci aşamayı geliştirme, yürütmede belli bir zorlanma yaşadık. Fakat, öz itibariyle süreci önder Apo'nun planladığı çerçevede yürütmeye çalıştık.
Bildiride yerel seçimlerle ilgili değerlendirme ise söyle:
Gelişmelerin seyrini yerel seçimler belirleyecek
"İçine girdiğimiz yerel seçim döneminin genelde Türkiye'de, özel olarak da Kürdistan'da PKK ile AKP arasında kıyasıya bir seçim mücadelesi biçiminde geçeceği açıktır. Türkiye siyasetinin nasıl yürüyeceği, esas olarak 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin sonuçlarına göre belirleneceği anlaşılmıştır. O zamana kadarki süreç ağırlıklı olarak seçim mücadelesi biçiminde geçecektir. Bu nedenle 30 Mart yerel seçimleri siyasi bakımdan büyük anlam ifade etmektedir. Sonuçları Türkiye'nin siyasi gidişatını, doğrultusunu belirleyecektir."
Bildiride geçen hafta Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye gelen Mesut Barzani'nin ziyareti de eleştirildi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.