Mısır'ın kararından hemen önce



Mısır'ın Türkiye Büyükelçisini “istenmeyen kişi” ilan etmesinden hemen önce Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mısır'la ilgili şu sözleri dikkat çekiyor. 


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Türkiye ve Mısır arasında mevcut çok yönlü ilişkilerin uzun bir döneme yayılan anlaşma, protokol vb. belgelerin oluşturduğu sağlam bir hukuki zemine dayandığını” söyledi.
“BİR YAPTIRIM VEYA AMBARGO OLMAMIŞTIR”
2011 ve 2012 yıllarında Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi sayesinde ivme kazanan ikili ilişkiler bağlamında, daha önce akdedilen 53 belgeye ilaveten, 41 belge daha imzalandığını belirten Davutoğlu, “Türkiye ile Mısır arasında yakın tarihlerde imzalanmış anlaşmalara ilişkin onay süreçleri normal seyrini izlemekte, yürürlüğe girmiş olan anlaşmaların uygulanmasına da devam edilmektedir. Mısır'da kamu yatırımımız bulunmamakta bununla birlikte, firmalarımız 2 milyar doların üzerinde bir yatırım tutarıyla faaliyet göstermektedir. Firmalarımızın büyük bir bölümü başkent Kahire ve çevresi ile liman şehri olması nedeniyle İskenderiye ve Borg El Arab sanayi bölgelerinde yer almaktadır. Mısır yönetimi tarafından firmalarımıza uygulanan bir yaptırım veya ambargo olmamıştır” dedi.
2011 yılında Mısır'a olan ihracatın 2,76 milyar Dolar, ithalatın ise 1,49 milyar Dolar olarak gerçekleştiğine işaret eden Dışişleri Bakanı, şöyle dedi:
“İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2011 yılı itibariyle 4,25 milyar Dolar düzeyinde olmuştur. 2012 yılında ise Türkiye'nin Mısır'a ihracatı 3,68 milyar Dolar olmuştur. Aynı dönemde Mısır'dan ithalatımız ise 1,48 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2012 yılı itibariyle 5,16 milyar Dolar düzeyindedir. 2013 yılının ilk sekiz ayında ise Türkiye'nin Mısır'a ihracatı 2,29 milyar Dolar olmuştur. Aynı dönemde Mısır'dan ithalatımız ise 1,15 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2013 yılı Ağustos ayı itibariyle 3,45 milyar Dolar düzeyindedir.”
“Mısır halkına zarar verebilecek herhangi bir tedbir almamız söz konusu değildir” diyen Dışişleri Bakanı, “Bu çerçevede, vize rejimimizde Mısır vatandaşlarına sağladığımız kolaylıklar aynen devam etmektedir. Kahire ve İskenderiye'deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri faaliyetlerini sürdürmektedir. THY'nin Kahire ve İskenderiye seferlerine, Sharm El Şeyh ve Hurgda da eklenmiş olup, ulaşım kesintisiz sürdürülmektedir” dedi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.