MEB, okulları özele devrediyor

Milli Eğitim Bakanlığı, devlet okullarını özel okul yapmak üzere kapatacağı dershanelere veriyor. Yönetmelikte “Açılan davalardan vazgeçme ve bir daha açmamayı taahhüt etme” şartı getiriliyor


Ahmet Çınar-MİLLİ Eğitim Bakanlığı, devlet okullarını dershane sahiplerine kiralamak için harekete geçti. 14 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6528 sayılı kanunun 8. Maddesiyle çerçevesi çizilen düzenlemeye göre, dershane sahipleri gerekli şartları yerine getirdiği taktirde, devlet okullarını 10 yıllığına alıp özel okul yapacak. Manisa’da bazı özel dersanelere gönderilen matbu başvuru dilekçesi, kamu okullarının gerekli koşulları yerine getiren özel teşebbüs sahiplerine 10 yıllığına satılacağını ortaya koydu.

TARTIŞILIP UNUTULMUŞTU
Türkiye yaklaşık 2 yıl önce “Devlet okulları satılacak mı?” sorusuyla çalkalanmıştı. Bazı okul yöneticileri, müfettişlerin okullara gelerek tapu bilgilerini, okulun bulunduğu bölgenin sanayi, konut ya da eğlence alanı olup olmadığını, öğrencilerinin nereden geldiğini, tapusunun müstakil mi yoksa Hazine’ye ait mi olduğunu belirlediklerini anlatmıştı.

 14 MART’TA YASA YAYINLANDI
Ülkenin yoğun gündemi arasında unutulan bu konu, 14 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan bir yasa maddesiyle açıklığa kavuşmuş oldu. Yönetmeliğin yayınlanmasının ardından bazı dershane ve özel eğitim kurumlarının yöneticilerine, matbu dilekçe örnekleri gönderilerek kamu okullarının devredilmesi süreci başlatıldı.
14 Mart 2014 tarihli ve 28941 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6528 sayılı kanunun 8. Maddesi'nde, devlet okullarını alacak dershane ve özel eğitim kurumu sahiplerine “açtıkları davadan vazgeçmeleri” şartı getiriliyor. Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik gereğince kamu okullarını, binalarını, binaya ait eklenti ve bütünleyici parçaları kiralayıp işletebilecekler. Bu yönetmeliğin Geçici 16. Maddesi'nde şu ifadeler yer alıyor:

 KAYITSIZ ŞARTSIZ DAVADAN VAZGEÇ
“1/9/2015 tarihine kadar özel okula dönüşüm taahhüdünde bulunan dershanelerden Millî Eğitim Bakanlığı’na müracaat edenler lehine, adı geçen Kanun maddesinin uygulanmasına ilişkin olarak söz konusu Bakanlık aleyhine varsa açılan davalardan tüm yargılama giderleri üstlenilerek kayıtsız ve şartsız feragat edilmesi hâlinde pazarlık usulüne göre yirmi beş yıla kadar bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı tesis edilebilir.

KANTİNLER DE DEVREDİLECEK
Ancak, bunlar tarafından daha sonra herhangi bir şekilde 5580 sayılı Kanunun geçici 5 inci maddesinin uygulanmasına ilişkin dava açılması hâlinde irtifak hakkı tesisi işlemi iptal edilir.”
Geçici 16. maddeyle, devredilecek okullarda bulunan kantin, salon ve benzeri işletmelerin sözleşmelerinin de feshedileceği ve bu işletmelerin sahipleri ile okul aile birliklerinin herhangi bir hak ve tazminat talebinde bulunamayacağı da hükme bağlanıyor.


 

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.