İncirlik’teki Predatörlere Suriye görevi

PKK operasyonu bahanesiyle İncirlik Üssü’ne yerleştirilen ABD İHA’larına Suriye sınırında istihbarat toplama görevi verildi



PKK’ya karşı destek bahanesiyle İncirlik’e yerleştirilen Amerikan insansız hava araçları predatörlerinin Türkiye Suriye sınırında devriye uçuşlarına başladığı ortaya çıktı. Bölgedeki El Kaide unsurlarına karşı mücadele görüntüsü altında başlatılan uçuşlar öncesinde İncirlik Üssü’ndeki predatör hangarlarına yeni takviyeler yapıldı.
Talep ABD’den
Aydınlık’ın ulaştığı üst düzey güvenlik kaynakları, predatörlara Suriye görevi kararının, Amerikalı yetkililerle geçen Şubat ayında yapılan ortak çalışma grubu toplantısında alındığını belirtti. Güvenlik kaynaklarına göre Amerikalı yetkililer 2013 yılının başından itibaren İncirlik’te konuşlu predatörlerin bu çerçevede kullanılmasını talep ediyordu. Türkiye ile görüşmelerin sonuçlanmasını beklemeden Amerikalı yetkililer olası Suriye görevi için İncirlik’teki predatör üssüne bazı takviyeler yapmaya başladı.
Şimdilik istihbarat görevi
Devam eden müzakereler Suriye’nin kuzeyindeki El Kaide unsurlarının sınır bölgelerinde inisiyatifi ele geçirmesiyle birlikte yeni bir evreye girdi. Güvenlik kaynakları Ocak ayı sonunda Türkiye-Suriye sınırındaki Çobanbey kasabasında yaşanan çatışmaların bu anlamda dönüm noktası niteliğinde olduğunu belirtti. TSK birlikleri 29 Ocak’ta Çobanbey kasabasındaki Irak Şam İslam Devleti örgütüne bağlı bir konvoyu vurmuştu. Aydınlık’ın elde ettiği bilgilere göre Amerikan insansız hava araçları dönüşümlü olarak Türkiye-Suriye sınırında devriye uçuşları gerçekleştiriyor. Predatörler Suriye hava savunma sisteminin etkin olduğu Hatay-Kilis hattında Suriye hava sahasına girmemeye çalışıyor. Diğer bölgelerdeyse Suriye içlerine doğru keşif uçuşları gerçekleştiriliyor. Suriye devriyesine çıkan predatörler silah taşımıyor. Temel görevleri istihbari bilgi toplamak. Çatışma bölgelerindeki güç profilinin ortaya çıkarılmasında predatörler kritik rol alıyor.
CIA’dan uzman desteği
Amerikan predatörlerinden elde edilen bilgiler eşzamanlı olarak Ankara’daki İstihbarat Toplama Merkezi’ne iletiliyor. Güvenlik kaynakları bu çerçevede Ankara’daki merkeze El Kaide konusunda uzman CIA görevlilerinin de yerleştirildiğini kaydetti. Buradaki CIA uzmanları olası predatör operasyonları için hedef çalışması yapıyor.
Bahanesi PKK Kumanda ABD’de
Irak’tan askerlerini çekmek zorunda kalan Amerika PKK’ya karşı mücadeleye destek bahanesiyle Irak’ta konuşlu bulunan 4 adet predatorı Türkiye’ye taşıma teklifinde bulundu. Amerika ile Türkiye arasında predatorların görev tanımı ve çerçevesini belirleyen bir mutabakat muhtırası imzalandı. Genelkurmay Başkanlığı ABD varılan mutabakat sonrasında yaptığı açıklamada, ABD birliklerinin Irak’tan çekilmesi üzerine bölücü terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında oluşan istihbarat ihtiyacını karşılamak maksadıyla; ABD ile insansız hava aracı görevlendirmesine yönelik bir Mutabakat Muhtırası imzalandığı belirtilmiş, “Bu mutabakat çerçevesinde, ABD’nin silahsız insansız hava araçlarının uçuşları, tamamen Türkiye’nin yönlendirmesi dâhilinde, Irak kuzeyindeki bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik olarak yapılmaktadır. Ayrıca İncirlik’te konuşlu olan 4 adet insansız hava aracı, uçuşlarını silahsız olarak yapmaktadır” denilmişti.
Amerikan predatorları İncirlik’teki Amerikalı pilotlar tarafından kontrol ediliyor. Elde edilen görüntüler Amerikalı ve Türk yetkililerin bulunduğu merkeze eşzamanlı olarak aktarılıyor.
İncirlik’teki Amerikan predatorları Şırnak Uludere’de 34 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayla birlikte Türkiye’nin gündemine oturdu. Sınırdan geçen kaçakçılara yönelik terörist şüphesiyle yapılan operasyonda ilk istihbaratın Amerikan predatoru tarafından verildiği ortaya çıktı..
Mustafa Kaya

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.