Tayyip Erdoğan: ABD Gülen’i ya iade ya sınır dışı etsin!



Başbakan Erdoğan, ABD’nin Fethullah Gülen’i ya iade ya da sınır dışı etmesini istedi. Başbakan Erdoğan, PBS kanalının deneyimli televizyoncusu Charlie Rose’la görüştü. Erdoğan, görüşmede, önümüzdeki dönemde izleyecekleri politikalar ve Fethullah Gülen’le ilgili açıklamalar yaptı. Erdoğan’ın Rose’la görüşmesinde verdiği mesajlar şöyle:
İsrail’le büyükelçi ataması gündemde
- Başkan Obama’ya, dostuma, o süreçteki gayretleri sebebiyle çok teşekkür ediyorum. Başbakan Netanyahu’nun telefondaki özrü, Başkan Obama’nın çabalarıyla mümkün olan bir adımdı. Tazminat meselesi var burada. Bir anlaşmaya vardık. Buna artık bir anlaşma diyebiliriz. Tazminat konusunda bir anlaşmaya vardık. İnsani yardım götürme noktasında şu anda görüşmeler var. Normalleşmenin sonraki adımında büyükelçi ataması var.
Fethullah Gülen
- Fethullah Gülen’le belediye başkanıyken görüşmelerim olmuştu. Başbakan olduktan sonra telefon görüşmelerim dışında bir görüşmem olmadı. İlk iki dönem ilişkilerimiz de iyiydi. Aslında problem 2010 Anayasa referandumu olayından sonra başladı. Orada bir güç ele geçirme olayı vardı. Yani Emniyetle, güvenlikle, öbür tarafta yargı arasında o dayanışmayı sağlamaya yönelik bir adımdı. Sonra MİT müsteşarına yönelik girişimleri oldu. Kabul edeceğim bir durum değildi. Birçok değişik organizasyona sızmaya çalıştıklarının farkındaydık, ama nihai kötü niyetlerinin farkında değildik. Sonra bunu hissettik. Önlemlerimizi almaya başladık. Benim ofisime böcek yerleştirmişler. Bakanları dinlemişler. Bunu örgüt olarak görüyorum. Bizim model ortağımızdan (ABD) beklentilerimiz var. Bunları sınır dışı etmeli. İade etmeli. Bunu ümit ediyorum. En azından sınır dışı etmeliler.
Twitter’ın durumu
- Ben de diyorum ki, ABD’de bu nasılsa, uygulaması nasılsa bizde de aynı şekilde olmalı. Verginizi ödeyin ve burada kanunlara uyuyorsanız Ak Parti Hükümeti’nin yapacağı bir şey yok. Twitter bir defa herkesin özgürlük alanına uymak zorunda. Ofis açmak zorunda. Twitter ABD’de vergi ödüyor mu? O zaman benim ülkemde de ödemek zorunda. Eğer mahkeme kararlarına uymazlarsa kapatırız. Gidin deriz.
Anayasa Mahkemesi
- Biz Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karara uyarız ama eleştirimizi de yaparız. Öyle kararlar veriyorlar ki hukuki değil, politik. Yargının kararlarıyla konuşması gerekir. Ama başkan bir konuşma yaptı, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Başbakan Yardımcısı orada. Herkese ders verdi. Benim üzülerek dinlediğim bir konuşmaydı. Bu konuşmanın altından da Sayın Başkan ömrü boyunca kalkamayacak.
Suriye’ye Libya gibi müdahale edilsin’
- Şu ana kadar ülkemizde bizim 700 bini aşkın sığınmacı var. Bunların yaklaşık 200 bini çadırlarda, konteynerlerde yaşıyor. 500 bini çeşitli şehirlerde. Şimdiye kadar 3.5 milyar dolar harcadık. Bize yurtdışından gelen destek 150 milyon dolar. Bunun 50 milyon doları Suudi Arabistan, 25 milyon doları BM’den, kalanı da çeşitli ülkelerden. Gıdası, eğitimi, sağlığı her şeyleriyle biz ilgileniyoruz. Bu noktada biz istiyoruz ki, Batı ses çıkarsın. Amerika ile dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Cenevre görüşmelerinden hiçbir şey çıkmadı. BM nerede, ABD nerede?
Libya’da hangi adım atıldıysa, burada da bu tür adımlar farklı bir biçimde atılabilir. Yani şu anda Libya’da atılan adımı kim, nerede, nasıl... Kimse bunun hesabını soruyor mu? Şimdi burada da atılması gereken adımlar üzerine karar alınması gerekiyor. Birçok yerlerde yaptırımlar uygulanıyor. Burada ne uygulanıyor? Herhalde bir şey yok.

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.