Hizbullah krizden güçlenerek çı


Nasrallah 2013 yılı Mayıs’ında Suriye’ye müdahil olma kararı aldığında, İsrail ve Batılı ülkeler, bunun örgüte pahalıya patlayacağını düşünüyordu. Ancak başarılı Kalemun operasyonuyla, Hizbullah yeniden yükselişte... Ali Örnek
Suriye savaşının ilerde tarihi yazıldığında birçokları, 2013 yılının Mayıs ayında başlayan ve Haziran başında sona eren Kuseyr savaşını bir dönüm noktası olarak yazacaktır. Bu tarihe kadar Suriye ordusu, militanlar karşısında belirleyici zaferler kazanamıyor, militanlar da Devlet Başkanı Beşar Esad’ı koltuğundan edecek büyük bir atılım yapamıyordu. Mayıs ayında Hizbullah’ın Suriye savaşına resmen müdahil olmasıyla denge Suriye ordusu lehine değişmeye başladı. Humus’un güneyinde, militanların bir yıldan uzun bir süredir elinde olan Kuseyr, Lübnan’dan Suriye’ye yönelik silah, mühimmat ve savaşçı sevkiyatının yapıldığı en önemli kapıydı. Bu kapının alınmasında Hizbullah savaşçılarının payı büyük oldu. Kuseyr savaşı sürerken Esad “Kuseyr’i aldıktan sonra üstün el bize geçecek” diyordu ve öyle de oldu. Kuseyr zaferinin ardından, batılı istihbaratçılar sıklıkla Suriye’nin 2006’da İsrail’i hezimete uğratan Hizbullah için bir çeşit Vietnam’a dönüşeceğini iddia ettiler. Eşzamanlı olarak Suriye’deki el-Kaide bağlantılı örgütlerin Lübnan’da da faaliyet yürütmeleri, Hizbullah’ın kalesi Dahiye’ye bile uzanıp bombalı saldırılar düzenlemeleri, artık Lübnanlı direniş örgütünün ülkesinde de batağa saplanacağına yoruldu.
Ancak beklenen olmadı. Bilakis, Lübnan-Suriye sınırı boyunca Hizbullah, Suriye ordusunun desteğiyle Kalemun bölgesinde yeni başarılara imza attı. Son olarak bu bölgenin en güneyindeki Zebadani’nin kontrol altına alınmasıyla, Kalemun operasyonu başarıyla sona erdi. Böylelikle, hem Şam ve Humus gibi iki kritik kent üzerinde silahlı grupların baskısı zayıflatıldı, hem de Lübnan yeni bir Irak olmaktan kurtuldu.
İsrail'den itiraflar
Şimdi İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin Hizbullah’ın savaşa dahil olmasıyla büyük bir hata yaptığına dair tahminlerinin ne kadar yanlış olduğuna yönelik haberlerle dolu. İsrail istihbaratının sitesi olarak bilinen DEBKAfile’a göre, bu hesap hatasının sorumlusu Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Aviv Koçavi Kuzey Komutanlığı’na atanarak bedelini ödedi. DEBKAfile, ABD’nin de Lübnan Büyükelçisi David Hale aracılığıyla Hizbullah ile temasa geçtiğini iddia ediyor. Bu görüşmelerin nedeniyse, Hizbullah’ın Suriye’de kritik bir aktör olması...
Maariv gazetesi ise İsrail ordusundan üst düzey komutanların görüşüne yer veriyor. Generallere göre, İsrail ordusu, Hizbullah’la her an başlayabilecek bir savaşa hazır değil. Bu haberlerin, İsrail’in gerçek görüşünü mü yansıttığı yoksa olası savaş veya müdahale planlarına dair Tel Aviv yönetiminin içindeki tartışmaların yansıması mı olduğu henüz net değil.

 http://haber.sol.org.tr/dunyadan/hizbullah-krizden-guclenerek-cikti-haberi-91706


,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.