Hedef Ordu'yu küçültüp NATO'ya piyon yapmak



AKP Hükümeti'nin askerlik süresini kısaltma kararı, uzun süredir gündemde olan "Profesyonel Ordu" için ilk adımı. Süre kısaltılmasından sonraki adımlar; Ordu sayısının azaltılması, tayin-terfi sisteminin değiştirilmesi ve zorunlu askerlik uygulamasının kaldırılmasıyla profesyonel Ordu'ya geçiş. Profesyonel Ordu'yla Turgut Özallı yıllardan beri varılmak istenen nihai hedef ise, Ordu'yu tamamen NATO hizmetinde bir piyon haline getirmek!


Asker sayısı ve muharip güç azalacak
Askerlik süresinin 12 aya indirilmesi silah altındaki asker sayısının 4'te bir oranında azaltılması anlamına gelecek. Ancak askeri kaynakların verdiği bilgiye göre TSK'nın uğrayacağı güç kaybı, sadece asker sayısınına azalmasıyla sınırlı değil. Sürenin kısaltılması, Türk Ordusu'nun muharip gücünde de zaafa neden olacak. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Emekli Tümgeneral Naci Beştepe, "Bu durum, eğitilmiş askerden yararlanma imkanını da azaltır. Savaş halinde kullanacağınız muharip güç sayısında da azalmaya neden olur" dedi.
Hüseyin Çelik açıklamıştı
Gayrı resmi Hükümet Sözcüsü Hüseyin Çelik, 2 yıl önce Radikal gazetesine verdiği demeçte aşamalı olarak önce askerlik süresini kısaltacaklarını, arkasından zorunlu askerlik uygulamasını kaldıracaklarını açıklamıştı. Çelik demecinde Ege Ordusu ve 1. Ordu'nun da kaldırılması gerektiğini ileri sürmüştü. Hüseyin Çelik, 15 maddelik bir paket açıklamış ve NATO ülkelerinin tamaındaki Orduların yeniden düzenlendiğini, TSK'nın da buna göre kendisine göre çekidüzen vermesi gerektiğini ileri sürmüştü.
Özel: Hedefimiz profesyonelleşme
Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Balkan gezisi sırasında "hedefimiz yıllar içinde Ordu'nun profesyonelleşmesi" diye konuşmuştu. Org. Özel, "Zorunlu askerliğin kaldırılması şimdilik söz konusu değil. Yıllara sari olarak, TSK'nın profesyonelleşmesi hedeflenmektedir. Ancak bugünkü koşullarda karma askerlik sisteminin uygulanması söz konusudur" demişti.
Ergenekon davasından müebbet hapse mahkum olan eski Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, bu girişimlere karşı çıkmıştı. Org. Başbuğ, görev süresi bitmeden önce 5 Temmuz 2010'da Star TV'de Uğur Dündar'ın sorularını yanıtlarken profesyonel ordu tartışmalarıyla ilgili şunları söylemişti:
"TSK'daki toplam erbaş ve er mevcudu 430 binler civarında. Bunları uzman haline getirmek doğru değil artı mümkün de değil. Niye? Türkiye'de askerlik bir vatan borcu. Yani Türk Ordusunun belkemiğini Mehmetçik oluşturuyor. Mehmetçiğin yerini hiçbir şeyle dolduramayız. Dünyanın neresinde askere davulla zumayla gönderilen var? Bu sistemle oynamaya kalkarsanız, orduyla millet arasındaki bağı da kopartır."

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.