Marmaray'da facianın eşiğinden dönüldü

 "İnsanlar orada yürürken elektrikler gelmiş olsaydı yolcular elektrik akımın kapılıp ölmüş olurdu."
17.Hükümetin "asrın projesi" olarak pazarladığı ve uzmanların tüm itirazlarına rağmen alelacele açılan Marmaray'da ilk günde 3 arıza birden yaşandı, seferler 3 kez durdu. Projede çalışan mühendisler olası bir facianın eşiğinden dönüldüğünü söyledi.


BirGün gazetesinden Rüya Yüksel'in haberine göre AKP hükümetinin açılışını şova dönüştürdüğü Marmaray'da dün üç arıza birden yaşandı. TMMOB'un, proje mühendislerinin ve uzmanların "felaket olur" uyarılarına rağmen önceki gün açılışı yapılan Marmaray'da ilk olarak sabah saatlerinde elektrik kesildi. Seferler durunca yolcular vagondan inerek yürümek zorunda kaldı. Öğle saatlerinde kapı arızası nedeniyle seferler durduruldu, daha sonra ise açıklanmayan bir neden dolayısıyla aracın bir süre Sirkeci'de durmayacağı anonsu yapıldı.
Elektrik kesintisi yetkililer tarafından basit bir arıza olarak geçiştirilmeye çalışılsa da BirGün'e konuşan projede çalışan mühendisler aksini söyledi.
'ELEKTRİK TRAFODAN ALINMA'
Projede 8 yıl boyunca çalışan ve Marmaray'ın bu haliyle açılmasının felakete davetiye çıkaracağı uyarısında bulunan sinyalizasyon ve haberleşme sistemleri uzman baş mühendisliğinden emekli yüksek mühendis Rıza Behçet Akcan taşıtın elektriği yüksek gerilimden değil şehir şebekesinden alındığını söyledi. Projede çalışan bir mühendis ise "İnsanlar orada yürürken elektrikler gelmiş olsaydı yolcular elektrik akımın kapılıp ölmüş olurdu. Büyük bir facianın eşiğinden dönülmüş" dedi.
UYARILARIMIZ BUNLAR İÇİNDİ
Emekli baş mühendis Akcan kendisinin haftalardır yaptığı uyarılarda işaret ettiği 15 sorundan birinin, daha ilk gün yaşandığını belirtti. "Proje bitmeden işletmeye açmanın ne demek olduğu görülüyor şimdi. Uyarılarımız hep bunlar içindi" diyen Akcan, "Marmaray'ın elektrik enerjisi sistemi Türkiye'yi bir ağ gibi saran 380 bin ya da 154 bin voltluk indirici trafo merkezlerinden alınır. Bu merkezlerin birisi Gebze-Pendik arasında, bir tanesi Haydarpaşa, biri Yedikule biri de Çerkezköy hattı üzerindedir. Marmaray'ın buralardan enerji almadan açıldı" dedi.
'MÜHENDİSLİĞE İHANETTİR'
"380 bin veya 154 bin beş yüz voltluk her iki sistem de Türkiye'nin iki ayrı enerji besleme ring sistemidir. Biri 154 bin, diğeri 380 bin olmak üzere Türkiye'yi çepeçevre dolaşır. Bunlardan enerji almak için de trafolardan istediğiniz gerilim değerine düşürüp almanız gerekir. Bu enerji sistemlerinden beslenmediğiniz takdirde de elektrik temin edilebilir ama böyle arızalar olur" diyen Akcan sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul'un içinde dolaşan ve İstanbul'a enerji temin eden orta gerilim enerji şebekesi 34 bin beş yüz voltluktur. Bu her sokağa yakın yerlerden geçer, her mahallede bir veya iki tane trafo merkezleri bulunur. Buralardan evlere enerji temin edilir. Marmaray 25 bin volt kullanır. 34 bin beş yüz voltluk herhangi bir şebekeden kabloyla alınır. Geçici ve özel olarak yaptırılmış transformatörle 34 bin beş yüz volt 25 bin volta indirilir. Bu indirilmiş gerilim Marmaray sistemine verilir. Böyle bir enerji besleme sistemi ile böyle bir demiryolu, kitle ulaşım sistemi çalıştırılamaz. Bu büyük bir hatadır. Mühendisliğe ihanettir. Arkadaşlarım nasıl razı oluyorlar bilemiyorum. Uyarılarım tek tek çıkmaya başladı."
'FACİADAN DÖNÜLDÜ'
Marmaray'da çalışan bir mühendis ise BirGün'e yaptığı açıklamada "Sabahki elektrik kesintisi sırasında insanların yürüdüğü yere hatta elektrik varken yüksek voltajlı elektrikten dolayı bizi sokmuyorlardı. İnsanlar orada yürürken elektrikler gelmiş olsaydı insanlar elektrik akımın kapılıp ölmüş olurdu. Büyük bir facianın eşiğinden dönülmüş" dedi. Test mühendisi şunları kaydetti: "Bu arıza bize acil durum senaryolarının da işlevsiz kaldığını gösteriyor. Tüm İstanbul'da elektrikler kesilse bile elektriği sağlayacak sistem o testi geçememiş demek ki. Elektrikleri kesildiği zaman yangın çıkmış olsaydı da acil durum senaryolarının işlevsiz kalacağını gösteriyor bu arıza."
MERAKLI YOLCULAR YÜZÜNDENMİŞ!
Seferler 'meraklı yolcular' yüzünden durmuş! Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları'ndan yapılan açıklamada seferlerin durmasının nedeni aşırı yoğunluk ve meraklı yolcuların 'acil durum butonuna' basmasından kaynaklandığı belirtildi.
BAŞBAKAN: YAHU KOLU ÇEKMEYİN
İzmir İl Başkanlığı toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan arızalara ilişkin "Birileri yine aynı şekilde daha ilk günden, bakıyorsunuz oradaki hassas çekilmemesi gereken, biliyorsunuz imdat şeyleri var. Yahu onu çekiyor, tabi orada ister istemez maalesef Marmaray'da bir sıkıntı meydana geliyor" dedi.
BAKAN YILDIRIM: HEMEN TWEET
İktisat Kongresi için İzmir'de bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise Marmaray'da yaşanan sorunla ilgili "Elektrik kesilmesi Marmaray'ın elinde mi? Sefer aksaması yok, mağduriyet yok. Şehir şebekesinden kaynaklanan elektrik kesilmesi yaşandı" yorumunda bulundu.
Bakan Binali Yıldırım " Sosyal medya da iyice dedikodu medyası oldu. Marmaray ile elektriğin ne ilgisi var bu kentte yaşanan durum" dedi.
CHP'DEN SORU ÖNERGESİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Erdoğan'a, '"Marmaray'ı güvenli kılıp, teknik ve güvenlik eksiklerini tamamlanıncaya kadar seferlerin durdurulması talimatı verecek misiniz? Sirkeci istasyonu bitmediği için mi Marmaray'ın burada durmadığı duyumu doğru mudur?" diye sordu.

http://www.gercekgundem.com/istanbul/1737/marmarayda-facianin-esiginden-donuldu

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.