Aleviler Kadıköy'de mitinge hazırlanıyor: Devletin değil Alevilerin dedesi olun

AKP'nin Demokratikleşme Paketi'yle gündeme getirdiği Alevi açılımına Alevi derneklerinden sert tepki geldi. Dernekler, AKP ile işbirliği yapan dedelere "Devletin değil Alevilerin dedesi olun" çağrısı yaptı


Alevi dernekleri, dün AKP'nin Alevi açılımına tepki göstermek için Şahkulu Sultan Dergahı'nda toplandı. Yapılan basın açıklamasında 3 Kasım'da İstanbul Kadıköy'de yapılacak mitinge ilişkin bilgi verilirken dedelerin devlet tarafından gri pasaportla yurtdışına gönderilmesine büyük tepki gösterildi.
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Baki Düzgün, Aleviliğin bitirilmeye çalışıldığını vurgulayarak "Avrupa'ya gönderilen dedeler, oradaki Alevileri asimile etmeyi amaçlıyor. Bir dede, yoksulun yanında olmak zorundadır. Dede ya Pir Sultan'ın yanında duracak ya da Yezid'in yanında" dedi. Cami-Cemevi projesine kesinlikle karşı çıkılması gerektiğini belirten Düzgün, "Tarikat kurumuna yamanmaya iznimiz yok" ifadesini kullandı.
Garip Dede Dergah Başkanı Celal Fırat ise Cami-Cemevi projesine "Alevilerin inanç özgürlüğü yerine inancını unutma projesidir" sözleriyle tepki gösterdi. Cami-Cemevi projesine destek veren Cem Vakfı'nı da sert sözlerle eleştiren Fırat, "Devletin Cem Vakfı'nı seçmesi bilinçli olarak yapılan ve devletin Alevisini yaratmak için kullandığı bir köprüdür. Cem Vakfı'nın yaptığı toplantılar Anadolu Aleviliğini hele hele biz Türkiye Alevilerini hiç temsil edemez" diye konuştu. Fırat, AKP hükümetinin Alevi açılımının sahte olduğunu söyleyerek projenin gerçekleşmesiyle şunların olacağını anlattı: "Alevilik tüm yönleriyle Sünnileştirilecek. Alevi dedesi diyanet ne derse onu söyleyecek. Maaşı kadar konuşacak. Temel hak ve özgürlükler açısından devlet izin verdiği kadar hareket edecek. Bin 400 yıldır yapılan tüm katliamların üstü maaş karşılığında örtülecek."
'Dışarıdan türeyen dedeler'
Açıklamada söz alan İncirtepe Cemevi Dedesi İmdat Çelebi "Eğer hep birlikte cem olursak dışarıdan türeyen dedeler bize engel olamaz" dedi.

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/26968-aleviler-kadikoyde-mitinge-hazirlaniyor-tarikatlara-yamanmayiz.html

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.