Birlikten kuvvet doğdu! Yüz binler Tandoğan'da buluştu



Ankara Tandoğan'da siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin ortaklaşa düzenlediği kutlamalara yüzbinler katıldı. CHP, İşçi Partisi, DSP, ADD, TGB, ÇYDD, Birleşik Kamu İş'in de aralarında bulunduğu kuruluşlarca düzenlenen kutlamalara katılanlar bu birlikteliğin sandıklara da yansımasını istediler.


Ankara 29 Ekim'de yüz binlerin toplandığı bir Cumhuriyet Bayramı kutlamasına ev sahipliği yaptı. Sabah saatlerinde Ankara'nın çeşitli yerlerinde toplanan kalabalıklar saat 10.00'dan itibaren Tandoğan'a doğru harekete geçti. En büyük kalabalık Kızılay Güvenpark'ta buluştu. Kalabalık yolu trafiğe kapatarak Tandoğan'a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş kortejinin en önünde Türkiye Gençlik Birliği ve onun liseli kolu olan Türkiye Liseliler Birliği yer aldı. TGB kortejinde "Türküm doğruyum çalışkanım AKP'nin farkındayım", "Vatan gözyaşların dizsin yetiştik çünkü biz" yazılı pankartlar taşındı. Kortejde ODTÜ öğrencileri "Geçse de yolunuz ormanlardan, Denizlere çıkarız sokaklardan" yazılı pankartı taşırken, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, DTCF öğrencileri de pankartlarıyla yürüdü. Yürüyüş boyunca, yakın zamanda kurulan ve eyleme büyük bir kitleyle katılan Türkiye Liseliler Birliğinin coşkusu dikkat çekti.
Liseliler de "Atatürk'ten Deniz'e Tam Bağımsız Türkiye" pankartı ile yer aldı. TGB'nin arkasından da İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Birleşik Kamu-İş ve çok sayıda kitle örgütü takip etti. Yürüyüş boyunca, "Her yer ODTÜ her yer direniş", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Kahrolsun AKP Diktatörlüğü", "Cumhuriyet Değil AKP yıkılacak" sloganları atıldı. Çoğunluğunu kadınların ve gençlerin oluşturduğu kalabalık büyüyerek Tandoğan'a ulaştı.
İstiklal marşı ve Andımız okundu
Tandoğan'daki program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Daha sonra 11 yaşındaki bir kız yüzbinlere Andımız'ı okuttu. Sık sık sloganlarla kesilen kutlamalar coşkulu bir şekilde devam etti.
Sunuculuğunu TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz ve Vatan Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği sözcüsü Öner Tanık'ın yaptığı kutlamalarda Cengiz'in, "Biz Kubilayız, Turan Emeksiziz, Deniz Gezmişleriz. Bizler meydanlarda destan yazan Türk gençliğiyiz" sözleri kalabalığı dalgalandırdı. Sık sık "Her Yer Taksim Her Yer Direniş", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı.
Haziran şehitlerinin yakınları da Tandoğan'daydı
Kutlamalarda Haziran Direnişi Şehitleri de unutulmadı. Şehitlerin isimleri teker teker sayıldı. yüzbinler "burada" dedi. Haziran Direnişi sırasında polis müdahalesi sonucunda hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in ağabeyi Zafer Cömert de Tandoğan'daydı.
KESK'ten de katılanlar oldu
Bu arada KESK'e bağlı sendikalardan da 29 Ekim Cumhuriyet kutlamalarına karılanlar oldu. Tüm-Bel-Sen'e bağlı çalışanlar pankartlarıyla ve Atatürk posterleriyle Tandoğan'da yer alırken, Eğitim-Sen üyesi öğretmenler de üzerlerinde sendikanın önlükleriyle kutlamalara katıldılar.
Bazı Alevi örgütleri de kutlamalarda yer aldı. Divriği Kültür Derneği'nin de aralarında yer aldığı örgütler kutlamalarda yer alırken, çeşitli Cemevleri de pankart açarak Cumhuriyeti kutladı.
Taraftar grupları da oradaydı
Başta Çarşı grubu olmak üzere Fenerbahçeli, Galatasaraylı, Ankaragüçlü taraftar grupları da kutlamalara geniş katılımla katıldılar. Çarşı grubu afişi önünde fotoğraf çektirmek için kuyruk oluştu.
Anıtkabir'de, "Her yer ODTÜ her yer direniş" sloganları
Kutlamaların ardından Tandoğan Meydanı'ndaki 100 binler Anıtkabir'e yürüdü. Anıtkabir'in girişinde kalabalığı saymak için turnike sistemi kuruldu. Aslanlı yoldan Anıtkabir'e yürüyen vatandaşlar sloganlarına Anıtkabir içinde de devam etti. Yurttaşlar, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Her yer ODTÜ her yer direniş" sloganlarını Anıtkabir içinde de atmaya devam ettiler.
Atatürk Orkestrası'da Tandoğandaydı
Tandoğan'daki program saat 11.00'da istiklal marşı ve saygı duruşu ile başladı. Türkiye'nin ilk kadın orkestra şefi İnci Özdil ve Ankara Devlet Konservatuarı hocası-besteci Sıdıka Özdil'in önderliğindeki Atatürk Senfoni Orkestrası ve Korosu da sahne aldı. Orkestra ilk olarak "Hoş gelişler ola" marşı ile başladı ve çok sayıda parçayı seslendirdi.

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.