Medeniyet dedikleri yol, yolsuzluğa batmış

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, ODTÜ'de ağaç katliamının arkasında, Eskişehir ve Konya Yolu'nun AVM'lerle doldurulması olduğunu vurguladı. Erdoğdu, ODTÜ'nün bitişiğine AVM yapılması ile ağaç katliamı arasındaki ilişkiyi Aydınlık'a anlattı


Pasifik İnşaat'ın TOKİ ile ortaklaşa yaptığı ve 'ultra lüks' diye nitelenebilecek AVM-Rezidans ve Ofis kompleksi, bizzat Erdoğan tarafından açıldı. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, bu binanın açılışıyla trafikte oluşacak olası kaos ile ODTÜ'deki ağaç katliamının bağlantılı olduğunun altını çizdi. Erdoğdu, AVM, rezidanslar ve ofislerin bulunduğu Next Level'i yapan Pasifik İnşaat'ın sahibi Fatih Erdoğan ile Melih Gökçek arasındaki ilişkiye ilişkin belgeleri de Aydınlık aracılığıyla kamuoyuna açıkladı.
AYDINLIK - Başbakan AVM açılışı yapıyor. Bunun neresine itiraz ediyorsunuz?
AYKUT ERDOĞDU: Başbakan'ın açtığı AVM, ağaç katliamı yapılan ODTÜ'nün hemen yanında. Başbakan, emlak pazarlamacısı pozlarında... İşte kritik iki nokta, bu iki unsur! Ankara'da Eskişehir - Konya yolunun kesiştiği ana arterde trafiğin sıkışması, bu trafik yoğunluğunun altında AKP'nin en üst yöneticilerinin olduğu imar ve ihale yolsuzluklarının olması kangren olan trafiğin açılması için ODTÜ arazilerinin gasp edilerek yeni bir yol yapılması birbiriyle doğrudan bağlantılı olaylar.
Adrese teslim ihale
Peki bu nasıl bir ilişki?
Hatırlayacaksınızdır, Başbakan, Bakanlar Kurulu toplantısını yarıda bırakarak, doğum sonrası tebrik amacıyla Fatih-Asuman Erdoğan çiftinin evlerine kadar gitmiş, daha sonra da Asuman Erdoğan'ı, partisinin MKYK'sına almıştı. İlişkinin kökleri Başbakan'ın köyü Rize Güneysu'ya dayanıyor. Başbakan'ın hemşehrisi Fatih Erdoğan, Tayyip Erdoğan iktidara gelene kadar babası Mehmet Erdoğan'dan devraldığı Orçay isimli küçük bir çay işletmesiyle yaşamını sürdürüyordu. Orçay, Orpaş derken, Fatih Erdoğan Pasifik İnşaat diye bir şirket kuruyor. Bu şirket, Ankara Trafik Vakfı'na ait ve Ufuk Üniversitesi'nin kullanımında olan, imar planında 'sağlık tesis alanı' görülen, Ankara'nın en kıymetli yerindeki 25 dönümlük arsaya göz dikiyor. Bu arsaya daha öncede yatırım yapmak isteyenler olmuş. Hatta yüzde 50 hisse karşılığı ticaret merkezi yapılması konusunda anlaşma sağlanmış. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi yaratacağı trafik sorununu ileri sürerek bu anlaşmanın gerektirdiği izinleri vermemiş.
Orpaş'ın önü nasıl açıldı?
Orpaş, bu izinleri nasıl almış?
Eğer arkanızda Başbakan'ın desteği varsa her türlü izni alabilirsiniz. Bu amaçla önce TOKİ kullanılmış. Arsalar TOKİ'ye satılmış. TOKİ 'imar değişikliği yetkisi'ni devreye sokarak, sağlık hizmetleri ruhsatını konut ve rezidans olarak değiştirmiş. Hemen ihaleye çıkmış. Yapılacak inşaattan TOKİ'ye en büyük payı vermeyi taahhüt eden şirketin ihaleyi alması gerekiyor. İhaleye katılan şirketler çok tanıdık. Tipik bir danışıklı döğüş ihalesi. En az yüzde 50 ile gitmesi gereken ihale yüzde 30 ile Orpaş'a veriliyor. Oysa bu bölgede çok daha kötü konumda olan arsalar en az yüzde 50 karşılığı veriliyor. Örnek sözleşmeler bizde var. Projenin bedelinin yaklaşık 500 Milyon TL olduğu, düşünüldüğünde TOKİ'nin yaklaşık 100 Milyon TL zarar ettirildiği ortaya çıkıyor. Bir de ihalede buharlaştırılan yüzde 1'lik bir pay var.
5 milyon TL'lik hisse kayıp!
Nasıl buharlaştırılan?
Orpaş şirketi yapılan ihalede TOKİ'ye yüzde 31 teklif ediyor. Bu teklifi hem yazıyla hem rakamla veriyor. İhale komisyon kararında yüzde 31 yazıyor, ancak sözleşme yüzde 30 üzerinden imzalanıyor. Yani yüzde 1 buharlaştırılıyor. Bu ihalede yüzde 1'in karşılığı yaklaşık 5 Milyon TL. TOKİ bu konuyu açıklayamıyor. Bütün bu iddiaların belgeleri bizde. Yine de, 'belki yanlış anlamışızdır' diye TBMM aracılığıyla hem yazılı hem de sözlü olarak TOKİ'ye sorduk, cevap alamadık. Bir de Ziraat ve Halk Bankası'ndan alınan krediler meselesi var.
Kamu bankalarından kredi de mi alınmış?
Orpaş Şirketi bu işler için Ziraat ve Halk Bankası'ndan yaklaşık 300 Milyon TL kredi kullanmış. ATV-Sabah modeli gibi, beş kuruş sermaye olmadan kamu bankalarından kredi, belediyeden ihale, TOKİ'den arsa derken karşımıza yepyeni bir muhafazakar milyarder daha çıkmış oldu.
Suç ortaklığı bozulmaz
Peki bütün bu iddia ettiğiniz organize işlerin ODTÜ'deki yol ile ilişkisi ne?
Belediye, kamunun yüzde 50 pay almasına rağmen trafik sorunu yaratacağı gerekçesiyle bu kapsamda yapılacak bir projeye izni vermemişti. Sonra bir anda TOKİ ortaya çıktı yüzde 20 az payla 100 Milyon TL zararı göze alarak bu izni verdi. Şimdi Konya-Eskişehir yolu kesişiminde izin verilen bu ve benzeri AVM'ler sonucunda şehrin batı girişinde trafik kilitlenmeye başladı. Yolsuzlukların yarattığı trafik sorununu çözmek için de ODTÜ'nün arazisi yağmalanıyor. Başbakan bu konuda Melih Gökçek'e görülmemiş destek veriyor. Her ortaklık bozulur suç ortaklığı bozulmaz. Başbakan bu yatırımın pazarlaması amacıyla kurdelesini kesiyor. ODTÜ'de direnen çocuklar işte bu yolsuzluk düzenine karşı direniyor. Bu yüzden çocukların üzerine polis ordusu gönderiliyor.
Gökçek-Orpaş ilişkisi
Orpaş şirketi ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında ne gibi bir ilişki var?
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin fakir ailelere dağıtmak üzere açtığı yardım paketi ihalelerini Orpaş almıştı. Orçay-Orpaş Şirketi 2003-2010 yılları arasında 200 Milyon TL ihale alıyor. İhale şartnamesinde konulan şartlar doğrudan Orpaş şirketini işaret ediyor. Örneğin şartnamede belirli büyüklükte soğuk hava depolarının varlığı isteniyor. Bu büyüklükte soğuk hava deposu sadece Ankara Büyük Şehir Belediyesi'nde var. Ne büyük rastlantıdır ki, Belediye ihale öncesinde bu depoları Orpaş'a kiralamış. Bunun gibi onlarca konu var. Bu konularda bir sürü şirket bize şikayete gelince konuyu incelemeye aldık.
İncelemenizde başka hangi bilgilere ulaştınız?
Orpaş şirketiyle ilgili Sayıştay'ın sorgusu olduğunu öğrendik. Binlerce ton gıda ve temizlik malzemesi dağıtan Orpaş şirketinin belediyeye satış fiyatı süper marketlerin perakende satış fiyatlarının bile üzerinde. Yani binlerce ton peynir, reçel, helva, deterjan alan belediye ihale yapacağına, gidip marketten alsa çok daha az para ödeyecekmiş. Ankara halkının parası AKP üst
yöneticilerine aktarılmış.



http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/26813-medeniyet-dedikleri-yol-yolsuzluga-batmis.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.