Genelkurmay’daki toplantıda ABD’lilerin ne işi var?




Suriye’ye yönelik saldırı hazırlıklarında dikkat çeken bir ayrıntı var. Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılan kriz koordinasyon toplantısında Amerikalıların, ‘uçuşa yasak bölge’ planları dağıttığı belirtiliyor
Suriye’ye yönelik saldırı için üretilecek gerekçelerin ele alındığı Dışişleri Bakanlığı’ndaki toplantının ses kayıtlarında dikkat çekici ayrıntılar yer alıyor. Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılan bir toplantıdan söz ediliyor. Genelkurmay temsilcisi ise Amerikalılarla bu tür toplantıların sürekli yapıldığını ifade ediyor. Toplantıda Amerikalıların dağıttığı uçuşa yasak bölge planları vurgulanıyor.
ABD ortak görev gücü
Yapılan açıklamalar, “Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılan kriz koordinasyon toplantısında Amerikalıların ne işi var” sorusunu gündeme getiriyor. Konuyu yakından izleyen kaynaklar, 2012 yılında Türkiye ile ABD arasında kurulan ortak mekanizmaya dikkat çekiyor. Aynı günler, ses kaydında da bahsi geçen Türkiye’den Suriye’ye askeri müdahale hazırlıklarının yoğunlaştığı günler... Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 11 Ağustos 2012’de Türkiye’ye geldi. Clinton’un Türkiye ziyaretinde Suriye’yle ilgili Türk ve Amerikan askeri ve istihbarat kuruluşlarının birlikte oluşturacakları, özel bir görev gücü kurulması kararlaştırıldı. Bu gücün nasıl bir görev üstleneceğine ilişkin tarif şöyle yapıldı:
“İstihbarat paylaşımı ve askeri planlama için bir sinir merkezine ihtiyaç var. Bu nedenle iki ülke arasındaki askeri, ve istihbarat kuruluşlarının yanı sıra, siyasi mekanizmalarının birlikte oluşturacağı birleşik özel görev gücü.”
İlk toplantı 2012’de
Amerikalı yetkililerin resmi açıklamalarına göre, bu mekanizmanın adı, “ABD-Türkiye operasyonel planlama için ortak görev gücü”. Bu yeni mekanizmada, iki ülkenin Dışişleri bürokrasisi, askeriye ve istihbarat örgütleri ortak çalışıyor.
Bu özel görev gücü kuruldu ve ilk toplantısını 23 Ağustos 2012’de yaptı. Ankara’da ABD Dışişleri Bakanlığı Yakındoğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Elizabeth Jones’un başkanlığındaki ABD askeri, istihbarat ve Dışişleri mensuplarının oluşturduğu heyetle Türkiye’deki karşılıkları bir araya geldi.
Türkiye’deki ABD Özel Kuvvetleri nerede?
Önce dönemin CIA şefi David Petraeus, ardından Amerikan Genelkurmay Başkanı, bundan sonra NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı James Stavridis ve en sonuncusu Genelkurmay 2. Başkanı James Winnefeld, Eylül-Ekim 2012’de ardı ardına Türkiye’ye geldi. Hemen arkasından Amerikan Özel Kuvvet mensuplarının Türkiye’ye gönderildiği doğrudan en üst düzey Amerikan askeri yetkililerince açıklandı.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de, 16 Ekim 2012’de televizyonların Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısında, ABD’nin Türkiye’ye özel kuvvetler gönderdiğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, Türkiye’de “istihbarat, planlama ve koordinasyon”la görevli özel kuvvet mensuplarının bulunduğu yanıtını vermişti.
Genelkurmay Başkanlığı, 27 Ekim’de konuyla ilgili haberler üzerine açıklama yaptı. Açıklamada Türkiye’de Amerikan askerlerinin mevcut mekanizmaları olarak İncirlik, Kürecik ve ODC olarak açıklanmıştı. Ancak Türkiye’ye yollandığı ABD tarafından resmen açıklanan Amerikan Özel Kuvvet mensuplarının hangi görev çerçevesinde Türkiye’ye geldikleri sorusuna yanıt verilmemişti.
Kasım 2012’de Türk ve ABD Özel Kuvvetleri arasında hedefi ve süresi belli olmayan “Birleşik Özel Harekat Kuvvetleri Tatbikatlarının İcrasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalandığı açığa çıktı. Bu muhtırayla, Türkiye ve ABD Özel Kuvvetleri’nin üçüncü bir ülkeye yönelik bir işbirliği temelinde bu tatbikatların gündeme geldiğine dikkat çekiliyor. Burada ortaya çıkan önemli soru şu: Türk ve ABD Özel Kuvvetleri’nin ortak tatbikatlarında hedef ülke neresi” sorusu gündeme gelmişti.
Suriye’nin kuzeyini ayırmak için...
Amerikalıların dağıttığı söylenen “no fly zone” yani uçuşa yasak bölge planı, Suriye’ye yönelik Mart 2011’de başlayan ABD önderliğindeki operasyonun ilk günlerinden beri gündemde. Türk Dışişleri Bakanlığı da “insani yardım” görüntüsü altında Suriye’nin kuzeyinde 5-15 kilometre derinliğinde cepler oluşturulması doğrultusunda planlar yapmıştı. Suriye’nin kuzeyinde kurulması öngörülen, “uçuşa yasak bölge”, 1991 yılında ABD Irak’a saldırdıktan sonra uygulanan ve Irak’ın bölünmesini sağlayan uygulamanın aynısı.

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.