Abdullah Gül’den de umut yok



ABD’nin önde gelen dergilerinden Foreign Affairs’te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili çok çarpıcı bir yazı yer aldı. Steven A. Cook imzalı yazıda, ABD ve Batı’nın Tayyip Erdoğan’dan umudunu kestiğini ve Abdullah Gül’den de umutlu olmadıklarını belirtti.
ABD’nin “Dış İlişkiler Konseyi” CFR’nin yayın organında “Ortadaki adam - Abdullah Gül neden Batı’yı hayal kırıklığına uğratacak” başlıklı 27 Mart tarihli yazıda, Gül’ün yeni dönemde nasıl bir tavır takınacağı, yaşananların Batı ve ABD’nin nasıl ele aldığı irdelendi. Yazıda, “gittikçe otoriterleşen” Erdoğan karşısında “Amerika’nın ümidinin Türkiye’yi daha demokratik bir rotaya sokacak Gül”de olduğunu ifade etti. Cook’a göre Batı’nın beklentisi Gül’ün AKP liderliği için doğrudan Erdoğan’ın karşısına çıkması ve böylece partinin yola çıkış noktasındaki birliktelikleri restore etmesi. Ancak bu proje, fazlasıyla iyimser; sebebiyse Gül’ün siyasi tavrı.
Cook yazısında şu vurguları yaptı:
AKP’yi yeniden inşa
“Erdoğan’ın giderek otoriter ölçütlere yönelmesiyle beraber Türk demokrasisi sarsılarak rayından çıktı. [...] Tam da bu noktada birçok Türk, Avrupalı ve Amerikalı Gül’ün Türkiye’yi demokratik rotaya geri döndürmek için devreye girmesini umuyorlardı. [...] Bu gözlemciler belli ki Gül’ün Cumhurbaşkanlığı ofisindeki apolitik duruşunu bırakıp doğrudan Erdoğan’a AKP liderliği konusunda meydan okuduğu bir konuma geçerek, partinin asıl ittifak politikası olan her kesimden Müslümanları, Kürtleri, laik liberalleri ve sermayedarları birleştirme yönünde restore etmesini bekliyorlar. Bu umutlar hayal ürünü olmamakla birlikte şu an için çok ama çok iyimser.”
‘Erdoğan’a tavır alırsa Batı destekler’
Yazıdan Gül’ün twitter’ın yasaklanmasından sonra twet atması ve yasağın yakın zamanda kalkacağını ümit ettiğini vurgulayan açıklamaları Gül’lü projenin destekçilerini sevindirdiği anlaşılıyor. Fakat Gül’ün bundan fazlasını yapmıyor olması Batı açısından hayal kırklığının başladığı yer olarak nitelendiriliyor. Cook, Gül’ün Haziran’dan bu yana başta internet yasası olmak üzere AKP’nin sunduğu yasaların tümünü onayladığını hatırlatıyor ve Gül’ün Erdoğan ile ters düşmekten sakındığını belirtiyor.
Cook’a göre Gül’ün bu tavrı şaşırtıcı değil. Gül için temel mesele şu an “güçlü AKP” görüntüsünü korumak. Cook, Gül’ün Erdoğan’ı karşısına aldığı takdirde ABD ve AB’den destek göreceği iddiasında bulunuyor. Yazıda ayrıca, Erdoğancılar ile Gülcüler arasında süren çekişmenin nihayetinde “ortak düşmanları” olan Kemalistlerin lehine olduğu vurgusu da yer alıyor.
Cook şöyle devam ediyor:
“AKP içindeki Erdoğancılar ile Gülcülerin savaşı yalnızca onların ortak siyasi hısımlarına - Kemalistlere - hizmet eder. [...] Kemalistler hala varlığını sürdürüyorlar. Erdoğan’la çatışmanın Kemalistlerin ulusal siyasete yeniden müdahil olmalarına olanak tanıyacağı için Gül, eski dostunu karşısına almaktan kaçınacaktır.”

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.