Gagalandı! Twitter yasağına 12 milyon tweet

AKP yasaklara bir yenisini daha ekledi. Ses kayıtlarının birbiri ardına Twitter’a düşmesiyle hükümet bu kez de Twitter’ı kapattı. Fakat milyonlar yasak dinlemedi, sadece 4 saatte 12 milyon tweet atıldı


Tayyip Erdoğan’ın “Twitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız” sözlerinin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) harekete geçti. Dün gece yarısı Twitter’a erişim engellendi. Yasak her kesimden büyük tepki alırken dış basında da yankı uyandırdı. Dünyanın her yerinden milyonlarca tweet gelirken en çok tweet Türkiye’den atıldı.
Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından ses kayıtları ve kasetler üzerinden devam eden AKP-Cemaat kavgası bir yasak daha getirdi. Soruşturmanın ardından “Haramzadeler333” ve “Başçalan” adlı Twitter hesaplarından Erdoğan ve AKP yöneticilerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtları, Tayyip Erdoğan’ı kızdırdı. Erdoğan’ın Bursa’da önceki gün yaptığı miting sırasındaki “Twitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücünü görecekler” sözler üzerine dün gece yarısı Twitter kapatıldı.
Twitter için 4 koruma tedbiri
İlk olarak Başbakanlık’tan açıklama geldi. Açıklamada Erdoğan’ın konuşmasının hukuki bir duruma işaret ettiği kaydedildi. Açıklamanın ardından dün gece 23.30’da Twitter’a erişim engellendi. Twitter’a girişte kullanıcılar “Bu internet sitesi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. maddesi ile görevli)’nin 20032014 tarih ve sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır” mesajıyla karşılaştı. Kapatma gerekçesi olarak TİB tarafından Twitter için 4 koruma tedbiri bulunuyor. Bunlardan ikisi Anadolu 5. Sulh Ceza ve 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nce alındı. Eski Bakan Binali Yıldırım ve Erkan Yıldırım’ın başvurusu ve Samsun’daki bir vatandaşın şikayeti üzerine yapıldığı gerekçe gösterildi. Gelen tepkiler üzerine açıklama yapan BTK, kişilik hakları ve özel hayat gizliliğini öne sürerek mahkemelerin Twitter’a erişimi engelleme kararı aldığını bildirdi. Gece boyunca kapalı olan Twitter’ın yöneticileri de harekete geçti. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, Twitter’a girebilme yolunu paylaştı. Dün saat 14.30 sularında Twitter’ın tekrar açıldığı söylense de TİB, bu bilgiyi yalanladı.
Dış basından da büyük tepki
Dün AKP de dahil olmak üzere siyasi partilerden, sivil toplum kuruluşlarından, halktan ve dış basından tepkiler geldi.
Erdoğan’ın “Efendim işte uluslararası camia şöyle der, böyle der, hiç beni ilgilendirmiyor” diyerek umursamadığını gösterdiği dış basından da büyük tepki geldi. Amerika, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya ve birçok ülkede yasak tepki aldı. Reuters, CNN, BBC, Washington Post, The Times, Kommersant, Le Monde, Liberation ve daha birçok yayın organı yasağı eleştirdi. Dış basın kapatma kararını yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından yayınlanan ses kayıtlarıyla ilişkilendirdi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da Twitter’dan İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve Türkçe olarak Tayyip Erdoğan’a şöyle seslendi: “Başbakan Erdoğan’ı ifade özgürlüğünü hemen serbest bırakmaya çağırıyorum.”

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.