Bu anket olay olacak!

Habertürk'ün beklenen Konsensus anketi çıktı. Gazeteye özel yapılan 2014 Yerel Seçimleri Konsensus anketinde Ankara'da şaşırtan bir sonuç var.


İSTANBUL-Habertürk beklenen Konsensus anketini açıkladı. Fatih Altaylı'nın köşesinden duyurduğu ankete göre AKP, Ankara'da seçimi kaybedebilir. Konsensus araştırmasına göre İstanbul'da da fark 4 puana kadar indi.

Habertürk'ün düzenli olarak yaptırdığı Konsensus anketleri kısa süre önce sosyal medyaya düşen ses kayıtlarıyla gündeme gelmişti. O kayıtlardan birinde 2013 yılındaki ankette manüplasyon yapıldığı iddiaları ortaya atılmıştı. İddiaya göre MHP oylarından BDP oylarına kaydırma yapılması istenmişti.

Fatih Altaylı köşesinden anket verilerini sunmadan önce o iddialara hatırlatarak, bu talebi yerine getirmediğini ve gerçek anketi yayınladığını söyledi.

ANKET VERİLERİ SARSICI
Altaylı'nın köşesinden aktardığı 2014 yerel seçimleri son anketi ise sarsıcı veriler ortaya koyuyor.
Konsensus'ün 2 bin 4 kişiyle yaptığı görüşmede 25'i kadar 979 erkek yer aldı.

İşte 3 büyük ildeki durum;



Konsensüs 2014 yerel seçimler anketi.png
Anket verilerine göre İstanbul'da AKP ile CHP arasında kıran kırana bir yarış var. Topbaş ile Sarıgül arasındaki fark 4 puana kadar düşmüş durumda.

ANKARA'DA İLK KEZ BÖYLE BİR SONUÇ
Konsensus anketinin asıl önemli ve dikkat çekici kısmı Ankara tahminleri. İlk kez AK Parti oyları bu kadar düşük gösteriliyor. Mansur Yavaş'ın yüzde 44.4 oy alacağı iddia edilirken, Melih Gökçek'in yüzde 42.6'ya indiği belirtiliyor. Konsensus'un bu tahmini gerçekleşirse Melih Gökçek 20 yıldan sonra Ankara'yla vedalaşmış olacak.

TÜRKİYE GENELİ PARTİLERİN OY ORANLARI
Türkiye genelinde partilerin oy oranları ise şöyle;

AK PARTİ ........................YÜZDE 43
CHP................................YÜZDE 29
MHP................................YÜZDE 16.6
BDP.................................YÜZDE 6.5
DİĞER..............................YÜZDE 4.9

İSTANBUL İLÇELERİNDEKİ DURUM
İstanbul'un 39 ilçesinden 17'sini CHP adayları, 15'ini AKP adayları kazanırken 7 ilçede durum belirsizliğini koruyor ve adaylar başa baş gidiyor.

CHP daha fazla ilçe kazanmasına rağmen, toplam oy sayılarında AKP'yi geçemiyor. Kararsızlar İstanbul'da olduğu gibi yüzde 16.5 oranında olurken, yüzde 9.1 yanıt vermedi.

ANKARA'DA İLÇELERDE DURUM
AKP Ankara'nın 19 ilçesinde belediye başkanlıklarını kazanırken, CHP 4 ilçeyi alıyor. 1 ilçe MHP'nin olurken, 2 ilçede ise 3 adayın başa baş durumu sürüyor.

İZMİR'DE SON DURUM
Konsensüs, İzmir'de 2014 yerel seçimlerinde kimin ipi önde göğüsleyeceğini tahmin edebilmek için 2 bin 1 kişiyle görüştü. Görüşülen kişilerin bin 11'i kadın, 990'ı ise erkek.

Bu 2 bin 1 kişinin verdiği yanıtlara göre CHP adayı Aziz Kocaoğlu'nu tercih edeceğini belirtenlerin oranı yüzde 34.5, AK Parti adayı Binali Yıldırım'a oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 23.8 oldu.

Kararsızların dağıtılmasından sonra CHP adayı Aziz Kocaoğlu'nun oy oranı yüzde 50.5, AK Parti adayı Binali Yıldırım'm oy oranı yüzde 34.9, MHP adayı Murat Taşer'in oy oranı ise yüzde 10.2 olarak ortaya çıktı. Bu durumda CHP adayı İzmir'de bir kez daha büyükşehir belediye başkanlığını kazanmaya en yakın isim oldu.

İzmir'in 30 ilçesinden 21'i kesin olarak CHP'de kalacak gibi görünürken, AK Parti 1 olan ilçe belediye başkanlığı sayısını 3'e çıkarıyor. 6 ilçede ise yarış ortada.

30 BÜYÜKŞEHİR'DE KİM KAZANIR?
Türkiye'de 30 büyükşehirde büyükşehir belediye başkanlıklarını kimin kazanacağını tespit edebilmek için Konsensüs toplam 8 bin 712 kişiyle görüştü. Görüşülen kişilerin 4 bin 461'i kadın, 4 bin 251'i ise erkek.

Bu kişilerden alman yanıtlara göre Türkiye'deki toplam 30 büyükşehir belediye başkanlığının 19'unu AK Parti adayları, 7'sini CHP adayları, 2'sini BDP adayları kazanırken, 1 büyükşehirde AKP adayı ile CHP adayı, bir diğer büyükşehirde ise MHP adayı ile AK Parti adayı seçim yarışını başa baş götürüyor.

 http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/bu-anket-olay-olacak-h50170.html

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.