CIA Türkiye uzmanı Erdoğan'ı bombaladı

 

ABD’deki Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi CIA’in Türkiye uzmanlarından Henri Barkey, Erdoğan'a sert sözlerle eleştirdi. Posta212'den İlhan Tanır'a konuşan Barkey, "Gülen konusunda yalanın ortaya çıkması herşeye tuz, biber ekdi. Böyle şeyler, Beyaz Saray için çok hassas konulardır. O çok büyük bir hataydı. Aslında o telefon konuşması, Ankara’nın ısrarı ile Erdoğan’a çok büyük bir jest idi. Ama Erdoğan şansını çok kötü kullandı denebilir." dedi.
İşte Barkey'in Türkiye'de yaşanan krize ilişkin sorulara verdiği birbirinden çarpıcı o yanıtlar....
Twitter kapanmasına karşı nasıl bir tepki bekliyorsunuz dışarıdan?
"Kanaatimce Batı hükümetleri, seçimler öncesi AKP hükümetine tepki gösterirken temkinli davranacaklar, dikkatli olacaklardır önümüzdeki günlerde. Çünkü, kendileri Türkiye içindeki seçimlerde malzeme olmak istemezler.
ERDOĞAN’A ARTIK AVRUPA’DAN DAVET GİTMEYECEK
Erdoğan sizce neden Twitter’i yasaklama yoluna gitti?
İki neden var bence. Birincisi kendisi kullanmadığı için Twitter’in nasıl bir dinamiğe sahip olduğunu ve kolayca durduramayacağını bilmiyordu. İkincisi de, birşeylerden çok ama çok korkuyor, yeni gelebilecek tape sızıntılarından yani. Seçimlerin sonucunu değiştirebilecek büyüklükte bir sızıntıdan korktuğunu sanıyorum. Özellikle İstanbul seçimleri için. İstanbul’un AKP için önemi, petrolün S. Arabistan için önemi gibidir. Rantlar, en pahalı topraklar vs. İstanbul’u kaybetmek, bütün Türkiye oylarından daha önemli. Sarıgül’ün oldukça yaklaştığını görüyoruz bazı anketlerde.
KULLANMADIĞI TWİTTER’IN DİNAMİKLERİNİ ANLAMADI
Korkusu ile İstanbul seçimleri arasında bir bağ mı var?
Sarıgül’ün İstanbul’da kazanması için en önemli oy veren kesimlerden biri İstanbul’daki Kürt oyları olacaktır. Kürtler şu anda oylarını AKP, CHP ve HDP arasında dağıtıyorlar gibi. Eğer bu tapelerde Kürtlerle ilgili birşey varsa, bu şok tesiri yaparak, oyları Sarıgül’ün arkasına iter korkusu olabilir Erdoğan’daki.
Erdoğan, getirdiği yasak ile gelebilecek yeni sızıntıları meşrulaştırdı.
Twitter’e getirilen yasakla, bence gelebilecek yeni sızıntıları daha da meşrulaştırmış oldu. Herkesin kafasında ‘bu adam neden Twitter’i yasakladı, demek ki bazı gerçeklerden korktu’ gibi düşünceler geçmesi çok normal. Dramatik bir kayıt sızdığında şimdi herkes daha kolay inanacak.
İstanbul’un kaybı…
İstanbul’un kaybı Erdoğan için gerçekten de büyük olur. Türkiye’den yüzde elli alsa bile, İstanbul’un kaybı bir hezimet olarak görülebilir. Sembolü, parasal getirisi, Türkiye’nin geri kalanına etkisi ile İstanbul çok daha büyük önem arzediyor.
BEYAZ SARAY YALANI ONA OLAN GÜVENİ SIFIRA İNDİRDİ
Erdoğan’ın Beyaz Saray tarafından yalanlanması ona güveni sıfıra indirdi.
Erdoğan 2-3 yıl önce, Arap Baharı döneminde büyük aktör olarak görüldü. Yumuşak gücünün etkisine herkes inandı. Davutoğlu her yere koşarken, onun da gerçekten etkili olduğu düşünüldü. Muazzam bir Erdoğan profili oluşmuştu. Şimdi ise kimse Erdoğan’dan nasihat alacak halde değil. Hele Twitter olaylarından sonra. Avrupalılar’dan duyduğum, Erdoğan’ı mümkün olduğunca Avrupa’dan uzak tutmaya çalışacaklar, davet gitmeyecek kendisine. Hem güven zedelenmesi hem de itibarsızlık var. Erdoğan’a yönelik.
Gülen konusunda yalanın ortaya çıkması herşeye tuz, biber ekdi. Böyle şeyler, Beyaz Saray için çok hassas konulardır. O çok büyük bir hataydı. Aslında o telefon konuşması, Ankara’nın ısrarı ile Erdoğan’a çok büyük bir jest idi. Ama Erdoğan şansını çok kötü kullandı denebilir."

 http://www.odatv.com/n.php?n=cia-turkiye-uzmani-erdogani-bombaladi-2803141200

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.