Hırsızlığa Meclis’ten 259 ortak



“Her yer yolsuzluk, her yer rüşvet” sloganları...
TBMM Genel Kurulu’nda fezlekeler için yapılan olağanüstü toplantıda, CHP’nin genel görüşme talebine AK Parti sıralarından 259 ret oyu çıktı
Meclis Genel Kurulu, CHP’nin başvurusu üzerine 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin okunması ve genel görüşme açılması için olağanüstü toplandı. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’un fezlekelerin üst yazısını okutmaması üzerine tansiyon yükseldi. Genel görüşme açılmasına ilişkin önerge ise 158 kabul oyuna karşı 259 oyla reddedildi. Önergenin red edilmesi üzerine CHP’li milletvekilleri Genel Kurul’da “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk” sloganı attı.
Muhalefetten Yakut’a itiraz
TBMM Genel Kurulu, tezkere tartışmaları odaklı tarihi günlerden birini yaşadı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına adı karışan AB eski Bakanı Egemen Bağış, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ve Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında fezlekelerin okunması için yapılan olağanüstü toplantıyı Meclis Başkanvekili Sadık Yakut yönetti. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu görüşmeye diğer liderler katılmadı. Hakkında fezleke gelen 4 eski bakan da Genel Kurul’daki görüşmelere katılmaması dikkat çekti. AKP milletvekilleri 184 toplantı yeter sayısı bulununcaya kadar kuliste bekledi. AKP’den istifa eden milletvekilleri ise Genel Kurul salonuna muhalefet kulisinden girdi.
Genel Kurul’da ilk tartışma Yakut’un başkanlık koltuğunda oturması üzerine yaşandı. Ardından fezlekelerin üst yazısı yerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzalı sunuş yazısı okundu. Bunun üzerine salonda tansiyon yükseldi. Muhalefet partisi milletvekilleri itiraz ederken, MHP’li Oktay Vural, “Bu sunuş usule aykırıdır. Bundan önce başkanlık sunuşları tezkerelerin milletvekillerinin tetkikine açıldığına ilişkin bir ibare ile okunur. Türk milletinden saklayacak bir şeyiniz yoksa dosyaları görmek istiyoruz.” diyerek itiraz etti. AKP’li Nurettin Canikli ise fezlekelerin kamuoyuna sızdırıldığını belirterek, 4 bakanla ilgili olarak soruşturma komisyonu kurulması için imzaların toplandığını söyledi. Tartışmaların ardından Yakut, “Üst yazıların ayrıca okunmasına da gerek bulunmamaktadır” derken, söz konusu fezlekelerdeki iddiaların milletvekillerinin incelemelerine açılmayacağını açıkladı.
‘Yüce Divan’a gönderelim’
Gerginliğin artması üzerine oturuma ara verildi. Verilen arada; yaklaşık 40 dakika 4 siyasi partinin grup başkanvekilleriyle görüşen Yakut, iktidar ve muhalefet parti temsilcilerini görüşmelerin gergin geçmesine meydan vermemeleri konusunda uyardı. Verilen aranın ardından CHP ve MHP temsilcileri Meclis Başkanvekili Yakut’u “hırsızları korumakla” suçladı ve bunun üzerine usul tartışması başladı. Bu sırasında Yakut ile tartışan CHP’li Kamer Genç “Meclis Başkanvekili Genel Kurul’da bana söz vermiyor. Tahrik ediyor, ben de ağır konuşuyorum. Ondan sonra bana tazminat davası açıyor” diyerek yere 10 TL attı. Usul tartışmasından sonra TBMM Başkanlık Tezkeresi okundu.
Daha sonra CHP’nin Genel Görüşme önergesinin görüşmelerine başlandı. Hükümet adına konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, haklarında fezleke düzenlenen dört eski bakanın, soruşturma komisyonu kurulması için Meclis Başkanlığı’na başvurduğunu ve AKP Grubu’nun önerge verdiğini belirtti. CHP adına konuşan Ali Özgündüz ise 4 bakan hakkındaki iddialarla ilgili resimler göstererek, “Elimizi vicdanımıza koyarak, bütün delilleri toplayarak bu kişileri Yüce Divan’a gönderelim. Aklanacaklarsa orada aklansınlar” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Genel Görüşme önergesi oylamaya sunuldu. Elektronik yoklama ile yapılan oylama sırasında CHP’li milletvekilleri AKP sıralarına dönerek “Ahlak, vicdan, cesaret” sloganları attı. Dört kez tekrarlanan oylamanın ardından 158 “kabul” oyu 259 “red” olduğu söyledi. Mahmut Tanal’ın “Mecliste oyları doğru sayamıyorlar ancak paraları doğru sayıyorlar” dediği duyuldu.
TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeler sürerken CHP, 4 eski bakan ile ilgili Meclis soruşturması açılması için önerge verdi. CHP’li milletvekilleri 4 bakan ile ilgili ayrı ayrı hazırladıkları önergeleri Meclis Başkanlığına sundu.
Özgündüz okunmayan üst yazıyı okudu
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, 4 eski bakan hakkındaki fezlekeler için olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurulu’nda İstanbul Cumhuriyet Savcılığının gönderdiği yazıyı okudu.
“Neydi İstanbul Cumhuriyet Savcılığının gönderdiği yazı?” diyen Özgündüz şöyle konuştu:
“Sizin gizlediğiniz yazıyı okuyorum. İstanbul Başsavcılık Kaçakçılık ve Narkotik Suçlar Bürosunca yürütülen 2012/120653 soruşturma numaralı evrakta Rıza Sarraf liderliğindeki suç örgütünün resmi belgede sahtecilik, kaçakçılık, rüşvet alıp vermek vb. suçları işlediği tespit edilmiş ve mahkemece verilen kararlar çerçevesinde yapılan iletişimin tespit ve kayda alınması arama ve el koyma yakalama ve gözaltına alma vb. delil toplama faaliyetleri sonrasında şüphelilere yönelik 17 Aralık 2013 tarihinde operasyon düzenlenmiştir.
Düzenlenen operasyon sonrası iletişimin tespit ve kayda alınmasına ilişkin kararlar çerçevesinde yapılan dinlemelerle ilgili şüphelilerin yapmış olduğu görüşmelere ilişkin çözüm tutanakları, fiziki takip tutanakları, soruşturma aşamasındaki ifade tutanakları, bunlara ilişkin ses ve görüntüleri içeren CD ve DVD’ler ve soruşturma evrakının bir sureti yazımız ekinde gönderilmiştir.
Suçun işlendiği tarih itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde Ekonomi Bakanı olarak görev yapan Mersin Milletvekili Mehmet Zafer Çağlayan hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Muhalefet, Resmi Belgede Sahtecilik, birden çok rüşvet aldığına ilişkin suçlamalar. İki, İçişleri Bakanı olarak görev yapan Mardin Milletvekili Muammer Güler hakkında sahte belge düzenlemek, soruşturmanın gizliliğini ihlal, nüfuz suiistimali ve birden çok kez rüşvet aldığına ilişkin suçlamalar.
Avrupa Birliği Bakanı olarak görev yapan İstanbul Milletvekili Egemen Bağış hakkında birden çok kez rüşvet aldığına ilişkin suçlamalar devam ediyor. Niye bu tapelerin çıkarılmadığını falan izah ediyor. Soruşturma önergesi ve sonraki işlemlerin yapılması amacıyla Anayasa 100 ve İçtüzük 107 gereğince gereğinin takdiri için Meclis Başkanlığına gönderiyor.”
Zihni Erdem/ Ankara

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.