ABD'den açıklama: ''Meşru görülmeyecek''

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, 16 Mart'ta yapılması öngörülen ve Ukrayna'nın Kırım bölgesinin ülkeden ayrılmasına yol açabilecek referandumu, ABD'nin 'meşru' görmeyeceğini söyledi.


 Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, gündelik basın toplantısında, bir gazetecinin, "Başkan Obama, Ukrayna'daki durumla ilgili dünya liderleri ile görüşüyor. Sizce referandumun geri çekilmesi olasılığı var mı, yoksa olacak mı? Görüşmeler bunun ne kadar meşru olup olmadığı yönünde mi" sorusuna verdiği yanıtta, "Başkan Obama'nın, Ukrayna ve Kırım'daki duruma ilişkin görüşmeleri yalnızca referandum konusu ile sınırlı değil. Biz referandumu Ukrayna anayasasına aykırı olduğunu ve meşru olmadığını düşünüyoruz. Başkaları da öyle görüyor. Ama görüşmeler daha geniş kapsamlı, bu krizin barışçıl yollarla sona erdirilebilmesi için. Ruslara, başka bir yol daha olduğunu ortaklarımızla birlikte göstermeye çalışıyoruz. Uluslararası bir gözlemci grubunun bölgeye gelmesini, Rusya'nın öne dürdüğü gibi Etnik Ruslara baskı yapılıp yapılmadığını gözlemesini öneriyoruz. Oradaki askerler üslerine dönmeli ve Rusya Ukrayna hükümeti ile direk diyaloğa girmeli diyoruz" dedi.

Sorunun 'Referandumun yapılmaması olasılığı var mı' şeklinde yeniden sorulması üzerine, Jay Carney, "Geleceği ön göremem. Size şunu söyleyebilirim, referandum ABD tarafından meşru görülmeyecek, çünkü Ukrayna'nın sınırlarında herhangi bir değişikliğin Ukrayna'nın tümünün kararıyla olması gerektiğini net olarak ortaya koyan Ukrayna anayasasına aykırı" diye cevap verdi.
Carney, öteki ülkelerin de Kırım'daki referandumu hukuka aykırı gördüğünü açıkça belirttiklerini vurgulayarak, "Dolayısıyla Rusya, bu sorunu diplomatik ve barışçıl yollarla çözmek için uluslararası ortaklar ve Ukrayna hükümetiyle birlikte çalışma fırsatını kullanmalı" dedi.

 http://www.ulusalkanal.com.tr/dunya/abdden-aciklama-mesru-gorulmeyecek-h23965.html



 

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.