Aksaray’da tehlikeli gerginlik! Ortalık savaş alanına döndü

Aksaray’da önceki gün Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Başkanlığı açılışında laf atmayla başlayan olaylar, dün kitlesel gösteriye dönüştü. Çıkan olaylarda 30 kadar kişi yaralandı.


HDP Eş Başkanı Sabahat Tuncel’in katıldığı önceki gün tören sırasında zafer işareti yapan HDP’lilerle bir grup arasında yaşanan olaylar sırasında, partinin seçim otobüsü taşlandı. Polisin araya girmesiyle olaylar yatışırken dün akşam saatlerinde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, HDP il binasına yürüyüşe geçti. Önlem alan polis eylemcileri dağıtmak için biber gazı ve coplu müdahalede bulununca ortalık savaş alanına döndü. Polis müdahalesinin ardından eylemciler, yaklaşık 1.5 kilometre uzaklıktaki Aksaray Valiliği’ne yöneldi. Jandarmadan da takviye alan polis, barikat kurarak göstericileri valilik binasına yaklaştırmadı. Valilik önüne yürümek isteyen eylemcilere, polis biber gazıyla müdahale etti.
MHP Belediye Başkan Adayı Rıfkı Karabatak, toplanan grubun dağılmasını istedi.
Polis ile göstericiler arasındaki saatlerce süren olaylar, bir süre de ara sokaklara taştı. Akşam saatlerinde olaylar durulurken, protesto sırasında yaralananlar hastanelere götürüldü, çok sayıda eylemci gözaltına alındı. Dün gece saatlerine kadar devam eden olaylara müdalahe için Kayseri’den TOMA ve çevik kuvvet polisi takviyesi yapıldığı öğrenildi.
Aksaray Valisi Şeref Ataklı, polisin müdahalesiyle çıkan arbedede, biber gazından etkilenerek hastaneye kaldırılan 19 kişinin taburcu edildiğini, yaralanan biri polis 2 kişinin tedavilerinin ise devam ettiğini belirtti. Eylemcilerin büyük bölümünün kendini “Ülkücü” olarak tanıttığı öğrenildi.
HDP: AGİK’e başvuracağız
HDP, Aksaray’da kendilerine yönelik gösterilere polisin göz yumduğunu iddia ederek gereken önlemlerin almaması halinde parti olarak kendi güvenliklerini sağlayacaklarını açıkladı. HDP ayrıca şimdiye kadar yaşanan olaylar nedeniyle AGİK’e (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) başvuracağını bildirdi. HDP Merkez Yürütme Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada hükümeti seçim çalışmalarının güvenliğini sağlaması için uyardıkları belirtilerek HDP’nin Aksaray ilçe binasının açılışı sonrasında saldırıya uğradıkları ve araçlarının tahrip edildiği belirtildi.
Seçim otobüsünün içinde Eş Genel Başkan Sebahat Tuncel ile milletvekili Levent Tüzel ve HDP yöneticilerinin bulunduğu anımsatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Saldırılar polisin ihmali ya da göz yumması sonucu yaşanıyor. Polis güvenlik önlemlerini almak zorundadır. Aksi takdirde HDP kendi güvenliğini sağlayarak çalışmalarını yürütecektir.
HDP, saldırılarda uğradığı zarar ve ziyanın tazmini ve saldırganların cezalandırılması için hukuk yollarını harekete geçirmeye ve seçim güvenliğinin gerçekleşmesini gözlemek üzere AGİK nezdinde başvuruda bulunmaya kararlıdır. HDP, seçim çalışmalarının ve politik iklimin sabote edilmesine göz yummayacaktır. Ne partimizin ne de diğer partilerin çalışmalarına yönelik herhangi bir engeli kabullenmeyeceğiz.”

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.