Rus uzman: Karadeniz’de ABD hamle yapamaz filosunun vurulacağını bilir

Rusya’nın önemli Ukrayna uzmanlarından Leonid Savin Aydınlık’a değerlendirdi.
Amerikalılar, Karadeniz’de herhangi bir Amerikan filosunun anında vurulacağını bilir. 


ABD zaten Pasifik’e yöneliyor ve teknik olarak Karadeniz’e yönelmesi mümkün değil
Rusya’nın önemli Ukrayna stratejistlerinden Leonid Savin ile Karedeniz’den Rusya’ya gelebilecek olası NATO ve ABD tehdidini; Türkiye’nin tavrını ve Batı basınının iddia ettiği gibi Ukrayna sınırına yakın bölgelerde yapılan askeri istihbaratın arkasındaki gerçekleri konuştuk.
ABD, filosunun vurulacağını bilir
Leonid Savin, ABD’nin Karadeniz’de bir varlık gösteremeyeceğini ve Rusya ile karşı karşıya gelemeyeceğini açıkladı; “ABD’nin Karadeniz’deki varlığı için seçenekleri çok kısıtlı. Stratejik olarak manevra yapacak yeri yok ve herhangi bir grup Amerikan filosu füzelerle anında imha edilir. Amerikalı stratejistler bunu çok iyi biliyorlar. Ayrıca o bölgede herhangi bir savaş gemisine destek olmak için özel bir altyapıya da ihtiyaç var. Şu anda böyle bir altyapı bulunmamaktadır. Bölgedeki NATO üyelerinin askeri seçenekler kullanabilme olasılığı var ancak böyle bir hamle Avrupalılarla Amerikalılar arasındaki tansiyonu daha da yükseltir. Bu arada ABD Donanmasının, Çin’in büyümesi nedeniyle Pasifik bölgesine yoğunlaştığını da unutmamak lazım. Dolayısıyla bazı birlikleri Karadeniz’e aktarmak teknik olarak mümkün değil.”
Türkiye krizde Moskova’dan yana
Ukrayna ve jeostrateji uzmanı Savin, Türkiye’nin konumunun ise stratejik önemde olduğunu ve Ukrayna krizi konusunda Moskova’nın yanında tavır aldığını vurguladı; “Türkiye’nin rolü Boğazların denetiminden dolayı çok önemli. Ukrayna krizinde şu ana kadar Türkiye’nin izlediği politika Rusya yanlısı oldu. Bunun nedeni de bana göre AB’nin Türkiye’ye karşı antipatisi ve Türkiye’deki mevcut siyasi kriz. Bundan dolayı radikal değişikliklerin olacağını düşünüyorum.”
‘ABD’nin Rusya’ya daha fazla ihtiyacı var’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna sınırına yakın bölgelerde askeri tatbikatı “durdurduğu” ve “askerleri geri çektiği” yönünde haberleri de değerlendiren Leonid Savin, “Putin’in Washington’dan gelen yaptırım tehditlerinden korktuğu için askerleri geri çektiği” yönündeki bilgilerin psikolojik savaş amacıyla kullanıldığını söyledi.
Savin sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Bu, Putin’in de söylediği gibi, planlanmış bir tatbikatti ve Ukrayna’yla ilgisi yoktu. Kırım Yarımadası’ndaki Rus askeri varlığı çok güçlü ve yeterli. Rusya’nın ABD yaptırımlarından korkmadığını düşünüyorum.
ABD’nin Rusya’ya, Rusya’nın ABD’ye olduğundan çok daha fazla ihtiyacı var. ABD ve NATO, Afganistan çekilirken Rusya üzerinden bir yol izliyor, Moskova bu yolu kapatabilir. Batı’nın söylemde tehditkar olması çok alışılmış bir durum, ama iş gerçeğe gelip dayanınca böyle bir şey söz konusu değil. 2008 Ağustos ayını hatırlayalım. O dönem o kadar çok ses çıkarıldı ki, ama Rusya’ya karşı herhangi bir yaptırım uygulanmadı.”

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.