Yolsuzluğun faturasını vatandaş nasıl ödedi


CHP’nin 87. Ekonomik Görünüm Raporu’nda, "Hükümetin demokrasiyi ve hukuku tepeleyerek istikrarsızlık yaratmasının bedelini tüm millet, artan faizler ve döviz kuru ile ödemeye başladı" denildi.
 


CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırlanan 87. Ekonomik Görünüm Raporu’nda, sanayide kapasite kullanımı, reel kesim güven endeksi ve Hazine ihalelerindeki son gelişmeler değerlendirildi.
Raporda, “yolsuzluk ve rüşvet” skandalının siyasi tansiyonu artırmasının etkilerinin yaşanmaya başladığı belirtilerek, şubat ayında imalat sanayinde mevsim etkilerinden arındırılmış kapasite kullanım oranının son 10 ayın en düşük seviyesine inerek yüzde 74,4 değerini aldığı ifade edildi. Reel kesim güven endeksinin de aynı dönemde 0.4 puan gibi çok sınırlı şekilde arttığı ifade edilen raporda, “Öncü veriler 2014’ün ilk üç ayında ve hatta sonrasında Türkiye’nin düşük büyüme, buna karşın yüksek enflasyon makası arasında sıkışacağını gösteriyor” denildi.
 “EKONOMİK AKTÖRLER RİSKİ HAZİNE’YE YIKIYOR”
Risk algısındaki bozulmaların faturasının önce Hazine’ye çıktığı belirtilen raporda, 24 ve 25 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen beş iç borçlanma ihalesinde gelen tekliflerin yüzde 80’inin “değişken kuponlu” ve “TÜFE’ye endeksli” kağıtlara geldiğine, iki günde yapılan 11.3 milyar TL’lik borçlanmanın yüzde 50’sinin de yine bu kağıtlarla gerçekleştirildiğine işaret edildi.
Bu tablonun artık ekonomik aktörlerin ileriye dönük riskleri taşımak istemediklerinin göstergesi olduğu kaydedilen raporda, “Piyasa riskleri Hazine’nin üstüne yıkmaya çalışıyor. Bu ileriye yönelik beklentilerdeki bozulmanın en açık işareti” ifadesi yer aldı.
Raporda, algıdaki bozulmanın bir diğer yansıması olarak, 25 Şubat 2014’de gerçekleştirilen referans borçlanma kağıt ihalesinde bileşik faizin yüzde 11,18’e çıkması gösterildi. Bu faizin, 2009 yılı Haziran’ında ihalelerde oluşan yüzde 12,5‘lik ortalama borçlanma faizinden sonra en yüksek borçlanma faizi olduğuna dikkat çekilen raporda, şu ifadeler yer aldı:
“Gerek borçlanma araçlarına gelen talebin yapısındaki değişim, gerekse faizlerdeki gelişmeler ekonomik aktörlerin ileriye dönük beklentilerinin bozulduğunu gösteriyor. Kuşkusuz bunun altında Türkiye ekonomisinin içsel kırılganlıklarının önemli rolü var. Ancak beklentilerdeki bozulmada, Türkiye’de ‘rüşvet ve yolsuzluk’ iddialarına muhatap bir iktidarın, bu iddialardan hukuku tepeleyerek ve bir devlet krizi yaratarak çıkmaya çalışmasının da önemli bir rolü var. Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının bağımsız yargı tarafından soruşturulmasının önünü açmak yerine, Hükümetin hukuk devletini ve yargıç teminatını ayaklar altına alarak soruşturmanın üstünü kapatmaya çalışması, Türkiye’ye yönelik bakış açısını çok olumsuz etkiliyor. Hükümetin demokrasiyi ve hukuku tepeleyerek istikrarsızlık yaratmasının bedelini ise tüm millet, artan faizler ve döviz kuru ile ödemeye başladı bile.”

 http://www.odatv.com/n.php?n=yolsuzlugun-faturasini-vatandas-nasil-odedi-0103141200

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.