AKP gizli bir talimatla TSK’nın sınır ötesi operasyon yetkisini kaldırdı

AKP’nin, 2013’te gizli bir talimatla TSK’nın sınır ötesi operasyon yetkisini kaldırdığı ortaya çıktı. Böylece sıcak temas dışında PKK’ya karşılık verilmesi engellenmiş oldu.


Hükümetin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin özellikle PKK ile mücadelede kullandığı sınır ötesi harekât operasyon yetkisinin hükümet tarafından elinden alındığı ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu’nun TSK’ya 2013 yılının Nisan ayında verdiği gizli bir talimatla bu yetki askerin elinden alındığı öğrenildi.
AKP hükümetinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara ve hava sınır ötesi operasyonlarını gerçekleşterdiği yetkiyi kaldırdığı ortaya çıktı. Aydınlık’ın ulaştığı bilgiye göre, Bakanlar Kurulu 2013 yılı Nisan ayında TSK’ya iletilmek üzere bir karar aldı. Kurulun kamuoyu ile paylaşılmayan ve gizli olan kararında TSK’ya sınır ötesine karadan ve havadan yapılan operasyon yetkilerinin kaldırıldığı aktarıldı.
Bu durum, kamuoyuna da ayrıntıları yansıyan Şırnak’ın Uludere ilçesinde, uzaktan kumandalı patlayıcıyla yapılan saldırı sonrası ortaya çıktı.
Operasyon yok, keşif var
Askeri yetkililer, Aydınlık’ın konuyla ilgili sorularında, alınan kararı doğrularken, kararın gizli olduğunu da belirterek, ayrıntılı bilgi vermedi. Ancak artık Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara ve hava sınır ötesi operasyon yetkisi olmadığını doğruladı. Buna göre, TSK’nın sadece Hava Kuvvetleri üzerinden istihbarat amaçlı sınır ötesi keşif yapma izni bulunuyor.
Askerin sınır ötesine geçme hakkı, sadece sıcak takip olursa bulunuyor. PKK ile olası bir sıcak temasta, asker, sınır ötesine çekilen PKK’lıları operasyon anlamında takip edebilecek. Ancak sınır ötesinden yapılacak olası bir saldırıya, sadece Türkiye sınırları içinden yanıt verilebilecek.
Hükümetin, Şırnak Uludere ilçesinde 34 yurttaşımızın hayatını kaybettiği bombardıman çerçevesinde bu kararı aldığı bildirildi.

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/35575-akp-gizli-bir-talimatla-tsknin-sinir-otesi-operasyon-yetkisini-kaldirdi.html

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.