Irak anayasasına uygunmuş!



Ahmet Davutoğlu, Barzanİ İle yapılan petrol anlaşmalarını savundu


AKP Hükümeti'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi(IKBY) ile yaptığı petrol anlaşmaları Irak merkezi hükümetinin tepkilerine neden olurken Davutoğlu, mecliste IKBY ile yaptığı anlaşmaları savundu
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) petrol çıkarılması ile ilgili yaptığı anlaşmaları savundu, anlaşmaların Irak Anayasası'na uygun olduğunu öne sürdü.
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ın soru önergesini yanıtlayan Davutoğlu, 20'ye yakın ülkeden 40'a yakın şirketin IKBY ile 50 civarında Üretim Paylaşım Sözleşmesi(ÜPS) imzalandığını kaydetti. IKBY'nin, yaptığı petrol sözleşmelerinin Irak Anayasası ile uyumlu olduğunu belirten Davutoğlu, "Nitekim Irak Anayasası'nın 112. Maddesi, Anayasa'nın kabul edildiği 15.10.2005 tarihinde mevcut olan sahalardan çıkarılan petrol ve gaza ilişkin hükümleri düzenlemekte, bu çerçevede söz konusu petrol ve gazın yönetiminin, Federal Hükümet tarafından ilgili bölgesel yönetim ve vilayetlerle işbirliği halinde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtmektedir.
IKBY'nin bugüne kadar akdettiği tüm ÜPS'ler yeni sahalara yöneliktir. Ülkemiz, her alanda olduğu gibi enerji alanında da Irak ve bu meyanda IKBY ile ilişkilerini Irak Anayasası'na uygun olarak yürütmektedir. Ayrıca IKBY'nin kamu ve özel firmalarla yaptığı ticari sözleşmeler özel hukuk hükümlerine tabidir ve uluslararası anlaşma olarak nitelendirilmesi söz konusu değildir" dedi
Acar'ın Irak'taki Türkmenlerin durumu ile ilgili soru üzerine de Davutoğlu, "Türkmen soydaşlarımızın Irak'ta huzur ve güvenlik içinde yaşamlarını idame ettirmeleri ülkemizin temel önceliklerindendir. Bu süreçte Türkmen toplumunun tüm temsilcileri ve kanaat önderleriyle bütün iletişim kanallarımız açık olup, gerek ülkemizde gerek Irak'ta çeşitli vesilelerle her seviyede görüşmeler yapılmaktadır" dedi.
'Türkiye neden taraf oluyor?'
Davutoğlu'nun yanıtını değerlendiren Acar şunları söyledi:
"Irak'ta yaşayan Türkmen kardeşlerimizin Türkiye'nin kendilerine sahip çıkmadığına ilişkin açıklamaları ortadadır. Türkmen bölgesinden bir sınır kapısı açılması isteklerinin uzun zamandır yerine getirilmediğinden yakınmaktadırlar. Bunları yok saymak mümkün değildir. Ayrıca Bakan'ın IKYB'nin yaptığı anlaşmaları savunması da anlaşılır değildir. Irak'ın kendi içinde yaşadığı bir tartışmada Türkiye'nin taraf olması doğru değildir. Türkiye hangi ihtiyaçla taraf olarak IKYB'nin anlaşmalarını savunuyor? Türkiye'den hangi şirketler anlaşma yapmıştır sorusuna yanıt ararken, Bakan anlaşmaları ve IKYB'yi savunuyor. Bunu kabul etmek mümkün değil."



,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.