‘DERSİM’ İSYANI



İstanbul'da Konstantinopolis mi olacak! 

CHP’li üç milletvekilinin Tunceli’nin adının Dersim olarak değiştirilmesi için verdikleri yasa teklifine partililer “Tunceli’nin adını Dersim’e çeviren zihniyet İstanbul’un adını Konstantinopolis’e çevirir” diye tepki gösterdi
AKP’nin Abdullah Öcalan’la yürüttüğü açılım kapsamında gündeme getirmeye hazırlandığı ve içinde Tunceli’nin adının Dersim olarak değiştirilmesinin de öngörüldüğü “Demokratikleşme Paketi” üzerine, CHP’nin de harekete geçerek Tunceli’nin adının Dersim olarak değiştirilmesi için yasa teklifi vererek bu değişikliğe destek vermesine parti içinden tepkiler yükselmeye devam ediyor.
‘Bütün Parti infial halinde’
Mersin Milletvekili İsa Gök: Birkaç gündür partililerimizin hatta delegelerinin bu kanuna teklifine olumsuz bakan ve çok sert eleştiren telefonlarıyla boğuşuyoruz, bütün parti infial halinde. Son derece yanlış ve kamuoyunda partimizi zor durumda bırakmaya çok müsait bir kanun teklifi. Eğer, Tunceli adını kanun teklifi ile Dersim’e çevireceksek, o zaman Diyarbakır’ın adını niye Amed’e çevirmiyoruz. Madem oldu olacak, madem bütün değerler allak bullak edildi İstanbul’un da adı Konstantinopolis mi olacak? Tunceli’nin adını Dersim’e çeviren zihniyet Diyarbakır’ın adını Amed’e çevirir, İstanbul’un adını Konstantinopolis’e çevirir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanımlarını, yaşadığı olayları, Cumhuriyet tarihi sürecini yok edercesine tepetaklak etmeye çalışmak ne bu ülkeye ne bu topraklara ne de devleti kuran partimize fayda getirmez. Tam tersine şer emellere hizmet etmiş olur.
‘Tunceli adını Cumhuriyet verdi’
Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu: Türkiye’nin bir takım adımlar atabilmesi için önce normalleşmesi lazım. Dersim olup olmaması o bölgenin insanlarının tercihidir. Ancak onun da konuşulabilmesi için önce sert, kutuplaşmış bir toplum yapısından normalleşmiş bir topluma dönmek lazım. Önce bunun olması gerekiyor ki bazı şeyler tartışılabilsin. Dersim bildiğim kadar bir bölgenin adı, bir ilin adı değil. Cumhuriyet de Tunceli adını vermiş. O bölgedeki insanlar değiştirmek isterlerse tabii ki değiştirebilirler. Bu o bölgede bir referandum gerektirir. Ancak cumhuriyetin değerleriyle kurumlarıyla, yapısıyla oynamadan önce normalleşmemiz ve demokratikleşmemiz lazım.
Ondan sonra bu tip kararlar alınmalı, bence. Ülkenin çok yoğun tartışmaların ve karışıklıkların içinde oldu, bölgenin çok yoğun ve karışık olduğu, her an her türlü çatışmanın doğabileceği bir toplumda, tartışma yarabilecek adımlardan sakınmak lazım.
‘Cumhuriyet’i bozuyorlar’
Eski CHP Milletvekili Onur Öymen: Cumhuriyet döneminde yapılanları teker teker bozmaya çalışıyorlar. İşin özü budur. Cumhuriyet daha önceki bazı isimlere kendi isimlerini vermiş, Türkiye’ye kendi damgasını vurmuştur. Hükümetin amacı bu damgayı silmektir. Cumhuriyet ve tek parti döneminden niye bu kadar şikayet ediyorlar? Çünkü o dönemde çağdaş, milli ve laik bir Türkiye yaratıldı. Bunun simgelerinden biri de yeni isimler. İlk olarak Güroymak’ın adını değiştirdiler. Cumhurbaşkanı buna öncülük etti. O zaman Meclis’te bu konuyu ‘Cumhurbaşkanı Bursa’yı ziyaret edecek ve oradaki Mustafa Kemalpaşa ilçesinin de adını değiştirecek? İstanbul’un da eski adı Konstantinopolis. Onun da adını mı değiştireceğiz.
Nereye kadar gideceğiz? Osmanlı isimlerine mi Osmanlı’dan önceki isimlere kadar mı? Başka ülkeler bunu yapıyor mu? Yunanlı milletvekilleri, Gümülcüne’nin ismini değiştiriyorlar mı? Siz Cumhuriyetin izlerini adım adım silmek istiyorsunuz’ diye eleştirdim. Burada hazin olan CHP’li bazılarının da buna destek olması, kol kanat germesidir. Atatürk’ün partisi ‘Atatürk’ün koyduğu Tunceli ismini kaldıralım’ diyor. Atatürk buraya niçin ‘Tunceli’ dedi acaba? Dersim denilen yer Tunceli ile aynı yer mi? Siz, Tunceli adını değiştirerek Atatürk’ün iradesine karşı bir tavır sergiliyorsunuz. Silahlı başkaldırı yapan ve pek çok insanların hayatını kaybetmesine ve askerlerin öldürülmesine yol açan kişilerin adına heykel dikiyorsunuz. CHP de bunlara destek olmaya başladı. Bunlar kabul edilecek şeyler değil.
‘Olumlu bakmak mümkün değil’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Tunceli’nin adının Dersim olarak değiştirilmesine “yeşil ışık” yakmasına CHP Milletvekilleri Nur Serter ve Dilek Akagün Yılmaz’dan da tepki gelmişti. Önceki gün Aydınlık’a açıklamalarda bulunan vekiller şu ifadeleri kullanmıştı:
Nur Serter: Demokratikleşme adı altında Cumhuriyetin bütün değerlerinin altının kazınmaya başlandığı bir sürece olumlu bakmam söz konusu değildir.
Dilek Akagün Yılmaz: Bu isim değişikliklerinden yeniden CHP’ye ve Atatürk’e saldırılacaksa orada tavır almamız gerektiğini düşünüyorum.

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.