Suriye üçe bölünsün Türk ordusu görev yapsın



Yaz aylarında ABD’nin Suriye’ye olası bir askeri müdahale gündeme geldiğinde Türk hükümetince sık sık dile getirilen “Bosna modeli”ne, Demokratlara yakınlığı ile bilinen ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarında Brookings’ten destek geldi. Washington merkezli Brookings’in araştırma direktörü Michael O’Hanlon, “Doğru model, Bosna” dediği makalesinde Bosna gibi Suriye’ye ABD'nin de katkısıyla bir barış gücünün konuşlandırılmasını ancak askerlerin çoğunun, Türkiye dahil, ABD dışındaki ülkelerce karşılanması gerektiğini savundu. O’Hanlon, yine Bosna’dan esinlenerek Suriye’de “Alevi, Kürt ve Sünni” bölgelerin oluşturulmasını da önerdi. 


Michael O’Hanlon, Newsweek tarafından yayımlanan makalesinde “Amerika açısından iç savaşı durdurmaya yardım etmek için gerçekçi bir yol var mı?” sorusuna “Bosna modeli” yanıtını verdi.
Suriye’deki kimyasal silahlara ilişkin mutabakata destek vermekle birlikte bu silahların yok edilmesinin, şimdiye kadar 100 bin kişinin ölümüne yol açan katliamı durdurmayacağını belirten O’Hanlon, Suriye rejiminin devrilmesinin de Suriye’ye istikrar da getirmeyeceğinin altını çizdi.
BOSNA TARZI “YUMUŞAK BÖLÜNME”
O’Halon, bu durumda ABD’nin ne yapması gerektiğini değerlendirirken “Benim açımdan doğru model ne Irak, ne Afganistan ne de Libya, doğru model Bosna” dedi. Bu çerçevede muhalefetin ılımlı unsurlarının, Suriye’de “dramatik bir değişim” gerçekleştirilmeden güçlendirilmesini isteyen O’Hanlon, yine Bosna’dan ilham alarak Suriye için “yumuşak bir bölünme” önerdi.
Makalesinde “Bosna, bir ABD müdahalesi için mükemmel bir model değil ancak başlamak için iyi bir yer” ifadesini kullanan O’Hanlon, “gerçekçi bir barış planı” altında Suriye’de “Alevi, Kürt ve Sünni” bölgelerinin kurulmasının, ülkenin başlıca kentlerin paylaşılmasını önerirken Esad’ın ise sürgüne gitmesi gerekeceğini de yazdı.
O’Hanlon, böyle bir planın uygulanabilmesi için Suriye’de bir barış gücünün görev yapması, ABD’nin de bu güce, Bosna’da başlangıçta görev yapan 20 bin kadar askeri sağlaması gerekeceğini savunurken de “Ancak, ABD böyle bir taahhütte, ancak Arap devletleri ve Türkiye dahil, başka ülkelerin barış gücü askerlerinin çoğununu sağlaması durumda bulunmalı” diye yazdı.

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.