Paketten basına engel çıktı!



O TOPLANTIYA GAZETEMİZ KABUL EDİLMEDİ


Hükümet yetkililerin sürprizlerle dolu dediği ‘demokratikleşme paketi’ defolu start verecek. Paketin duyurulacağı açıklamaya aralarında gazetemizin de bulunduğu bir çok muhalif basın davet edilmedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül Pazartesi günü açıklanacak olan “demokrasi paketi” toplantısına penguen sansürü uygulandı. Başta gezi eylemleri olmak üzere, AKP hükümetine karşı tepkilere yer veren ve halka gerçekleri duyuran gazetemiz Evrensel ile birlikte birçok gazete ve televizyon basın toplantısına davet edilmedi.
Başbakan Erdoğan’ın yarın yapacağı “demokrasi paketi” açıklamasına Başbakanlığın sansürü damga vurdu. Gazetemiz Evrensel, Birgün, Özgür Gündem, Aydınlık, Sözcü, Sol ve Yeniçağ gazeteleri ile Halk TV, Hayat TV, İmece TV de Başbakan’ın basın toplantısına çağrılmayan kuruluşlar arasında.
Basın toplantısına çağrılan penguenli çerçeveye aykırı tek çağrılan yayın ise Cumhuriyet Gazetesi oldu. AKP Kongresi’nin aksine Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi bu kez basın toplantısına çağrıldı.
ÖNCE ARAYIP TELEFON ALDILAR...
Başbakanlıktan İstanbul ve Ankara bürolarımız aranarak, Genel Yayın Yönetmenimiz ve Ankara Temsilcimizin telefonları istenmesine rağmen, basın toplantısına davet edilmedik.
Ankara Temsilcimiz Sultan Özer, Başbakanlık Basın Danışmanı Lütfullah Göktaş’ı arayarak, neden davet edilmediklerini sordu. Göktaş’ın yanıtı ise “altyapı eksikliği, salonun küçüklüğü nedeniyle zaten herkesi çağıramadık. Basın toplantısı TV’lerden canlı verilecek, siz de öyle idare edin” oldu.
‘ZOR SORULARI ENGELLEMEK İÇİN’
Başbakanlığın bu sansürünü kınayan Genel Yayın Yönetmenimiz Fatih Polat, “Başbakanlık muhabirimizin akreditasyonun iptali konusunda Erdoğan'ın tavrı biliniyordu zaten. Buradaki uygulama şu ki, Başbakan kendisine zor soru soracak olanların toplantıda olmasını istemedi. Birkaç istisna dışında daha çok yandaşı durumundaki ya da genel yayın yönetmenlerini değiştirdiği merkez medyayı çağırmış oluyor. Bu da açıklanacak paketin ruhunu gösteriyor. Halka açık, tartışılarak hazırlanmamış, AKP’nin birkaç kurmayı dışındakilerin bile bilmediğinin ortaya çıktığı paket, yine halkın haber alma hakkını ihlal eden anti demokratik bir uygulama ile sansürlü bir şekilde açıklanıyor. Bu tavrı kınadığımızı belirtmek istiyorum” açıklamasını yaptı.
‘BİZ ZATEN HİÇ ÇAĞRILMADIK’
Çağrılmayanlar arasında yer alan Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ise iktidarların yıllardır kendilerine hiç çağrı yapmadıklarını söyledi. Aykol, “Bu paketi zaten Başbakan sadece bizle değil, AKP’nin tümüyle de konuşmadan hazırlamıştır. Esas muhatabı olan Kürt basınından birini çağırmayı zul addederdi herhalde. Kendin çal, kendin oyna bir paket açıklayacaklar. Her şeye rağmen, bütün Türkiye için bir şeyler bekliyoruz” dedi.
‘PAKETTEN DE OLUMLU BEKLENTİ YOKTU ZATEN’
BirGün Gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın, “Paketin içeriğinden zaten olumlu bir beklentimiz yoktu. Ancak tartışmalı paketin basına uygulanan böylesi bir sansürle açıklanıyor oluşu, paketin ve sonraki dönemdeki AKP uygulamalarının ipuçlarını veriyor. Toplantıya katılmayarak biz bir şey kaybetmedik ama Erdoğan zihniyetini bir defa daha görmüş olduk. Toplantıya çağrılmayışımızla ilgili görüştüğümüz Başbakanlık Basın Danışmanlığı’nın verdiği ‘yerimiz dar’ yanıtı ise ciddiyetten uzak. Sansürcü yönelimlerini bu kadar açıkça gösteriyor oluşları, Türkiye için üzüntü verici” açıklamasını yaptı.

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.