34. Dakika operasyonu



Haziran direnişinden sonra gözlerin çevrildiği taraftar gruplarına dün sabah gözdağı operasyonu yapıldı. Taraftarlar, "Bu bir tribünleri ele geçirme operasyonudur" dedi


Önce Gezi Parkı, sonra Haziran Direnişi ile gündeme gelen taraftar gruplarına, dün operasyon yapıldı. İçişleri Bakanı Muammer Güler 72 kişinin gözaltına alındığını açıklarken taraftar gruplarının operasyon yorumu "gözdağı vermek istiyorlar" oldu.
İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 1 buçuk yıl önce olaylı Fenerbahçe-Galatasaray maçının ardından tribünlerdeki olaylarla ilgili çalışma başlattı. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş taraftar grupları 1 yıl boyunca takip edildi. Taraftar grupları içinde etkin olan isimlerin organize suç örgütü faaliyeti içerisine girdikleri iddia edildi. Taraftar gruplarındaki bu kişilerin haksız maddi kazanç elde ettikleri, tehdit olaylarına karıştıkları da öne sürüldü.
İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Mersin'de yürütülen operasyonda 500 polis katıldı. İstanbul'da 16 ayrı ilçede yaklaşık 100 adrese baskın düzenlendi.
Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray tribünleri
Operasyonda Genç Fenerbahçeliler grubu lideri Sefa Kalya, yardımcıları Pepe Metin lakaplı Metin Özmen, Ercan Turabi, Anadolu Yakası Genç Fenerbahçeliler grubu lideri İbrahim Gümüştekin, Beşiktaş'ın eski tribün liderlerinden Alen Markaryan, Ultraslan liderlerinden Muzaffer Şirin'in de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Fenerbahçe stat müdürü Ayhan Pak ve Galatasaray'da Stat Bilet Dağıtım Sorumlusu olarak görev yapan Mehmet Baydur da yer aldı.
İstanbul genelinde 3 büyük takımın taraftarlarına yönelik operasyonda gözaltına alınanlar önce sağlık kontrolü için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, daha sonra ifadeleri alınmak üzere yeniden İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
Taraftarlar kuşkulu
Operasyonun, Olimpiyat Stadı'nda oynanan Beşiktaş-Galatasaray maçında yaşanan olaylarla ilgili olmadığı, ücretsiz bilet sağlama ve karaborsa bilet satışıyla bağlantılı olduğu belirtilirken taraftar grupları bu gerekçeyi samimi bulmadı.
Aydınlık'ın ulaştığı bilgilere göre operasyon tribünlere gözdağı niteliği taşıyor. AKP'nin, stadlarda kendisine yönelen tepkilerin önünü kesmek için düğmeye bastığı ve Beşiktaş-Galatasaray maçındaki olayların ardından harekete geçtiği bildiriliyor. Operasyonda çok sayıda ücretsiz bilet verildiği belirtilen 1453 Kartalları grubunun adının geçmemesi de dikkat çekiyor.
AKP'yi kızdıran 34'üncü dakika
Operasyonların 1 buçuk yıl neden bekletildiği sorusuna dikkat çekilirken, tribünlerdeki hareketliliğe de vurgu yapıldı. Hükümet Haziran direnişinin stadlarda devam eden eylemlerinin önüne bir türlü geçememişti. Hükümete yönelik en büyük tepkiler Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarından geliyordu. Ağustos ayında kurdurulan 1453 Kartalları grubunun Beşiktaş-Galatasaray maçındaki olayların sorumlusu olması dikkat çekmişti. Grubun 34'üncü dakika başlatılan "Her yer Taksim her yer direniş" sloganın protesto etmesi ve gruba Galatasaray maçı öncesi yaklaşık 5 bin bilet temin edildiği yönündeki yorumlar gündeme gelmişti.
Genç Fenerbahçeliler ve Ultraslan gruplarının da "yandaş" olarak nitelendirilmesine rağmen operasyona uğraması ise taraftar grupları arasında şu şekilde değerlendirildi: "Elmalarla armutları aynı yere koyarak, gelecekte yapılması olası operasyonların önünü açıyorlar. Yarın öbür gün gerçekleşecek protestolar sonrasında AKP 'ben grup ayırt etmiyorum' propagandasının zeminini hazırlıyor."
İçişleri Bakanı Güler: Örgütlü suç işlediler
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi akademik yılı açılış töreninin ardından taraftar gruplarına yönelik operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Güler, taraftar gruplarının futbol kulüplerinden kendileri için maddi menfaat talep ettikleri, isteklerinin karşılanmaması durumunda kulübün spor müsabakalarında taraftarları kışkırtmakla, olay çıkararak rakip takımının oyuncularının, taraftarlarının güvenliklerini tehlikeye atmakla tehdit ettiklerini öne sürdü.
Taraftar gruplarına 'silahlı örgüt' suçlaması yapılıyor
Taraftar gruplarına atfedilen suçlar arasında içerisinde silahla tehdit, silah bulundurmak, darp, yaralamak, bazı tesisleri basmak gibi eylemlerin de söz konusu olduğunu kaydeden Güler, savcılığının talimatıyla bazı eski ve yeni yöneticilerin de ifadesinin alınacağı bilgisini verdi.
Güler, "Operasyonun hangi taraftar gruplarına yönelik olduğunun" sorulması üzerine, "Ben o grupların ismini burada söylemem ama her birinde ayrı ayrı grupların oluştuğunu biliyoruz. Mesela bir kulüpte 4, bir diğer kulüpte3,birdiğerkulüptede birtaraftar grubu şeklinde bir tespit var. Onların içinde ayrı ayrı grupların da oluştuğunu görüyoruz. Nihayet bu bir organize örgütlenme iddiasıdır" yanıtını verdi.
Bakanla yemek yemişlerdi
Spor Bakanı Suat Kılıç, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Bursaspor ve Trabzonspor'un tribün liderleriyle 29 Temmuz günü bir araya gelmişti. Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'nun İstinye'deki tesislerinde gerçekleştirilen toplantı sahur saatine kadar sürdü. Toplantıya dün gözaltına alınan Genç FB lideri Sefa Kalya'da katılmıştı. Twitter hesabı üzerinden gecenin fotoğraflarını paylaşan Kalya "Tribünlerimizin sorunlarını dinleyen Sn. Suat Kılıç'a bir kez daha teşekkür ederim" ifadelerini kullanmıştı.
Öztrak: Bunlar Hitler-Musolini taktiği
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak,taraftar gruplarına yapılan operasyonları Hitler- Musollini taktikleri olarak nitelendirdi. Spor Bakanı Suat Kılıç'ın "maalesef tutuklanmadılar" sözlerinin ardından taraftar gruplarına yönelik operasyon yapıldığına dikkat çeken Öztrak, "Kolluk kuvvetleri anlaşılan majestelerinin ofisinden yeni talimatlar almış"dedi.
Öztrak, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin korku ve vehimler üzerinden ülkeyi yönetmeye çalışan bir iktidarla karşı karşıya olduğunu söyledi. AKP'nin bu strateji çerçevesinde her gün yeni bir taktik uyguladığını belirten Öztrak, Taksim'deki protestolara katılan taraftar gruplarına yapılan operasyonlarla ilgili olarak,"Bu gözaltıların Kılıç'ın Beşiktaş-Galatasaray derbisindeki olayların ardından gözaltına alınanların dün serbest bırakılmasından sonra sarf ettiği 'gözaltına alınanlar maalesef tutuklanmadı'ifadelerinin hemen ardından gelmesi ise gerçekten ilginç. Kolluk kuvvetleri anlaşılan majestelerinin ofisinden yeni talimatlar almış" değerlendirmesinde bulundu.
'Hitler ve Musolini taktikleri'
Öztrak, iktidarın ekonomiyi yönetmekten vazgeçip, kendinden farklı herkesi susturmak için siyasi risk yaratan eylem ve işlemlerin içine girdiğini söyledi. Ülkedeki hassasiyetleri kendi işine geldiği gibi kullanan ve giderek diktatörleşen iktidar örneklerinin tarihte çok olduğunu belirten Öztrak,"Sandıktan çıkan Hitler'in de, Musolini'nin de benzer taktikler izleyerek diktatörleştiklerini görürüz. Halk, bu taktiklere kanmasın" uyarısında bulundu.
'AKP döneminde Türk sporu şike, doping ve şiddet ile anılmaktadır'
CHP Trabzon Milletvekili M. Volkan Canalioğlu, AKP döneminde Türk sporunun içinden çıkılmaz bir hale geldiğini belirterek, "Bu durum maalesef, olimpiyatlarda aleyhimize kullanılmış ve bu organizasyonun ülkemize gelmesini engellemiştir. Türk Sporu artık şike, doping ve şiddet ile anılmaktadır" dedi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.