Polat’ı yaratan kişi şiddeti bitirecekmiş

Liseliler arasında şiddet eğilimini azaltmak için “muhafazakar yapımcı” Osman Sınav’ın eğitim vermesi kararlaştırıldı. Sınav, gençler arasında şiddetin yaygınlaşmasında tartışılmaz bir payı olan Kurtlar Vadisi, Sakarya-Fırat gibi dizilerin yapımcısı. 


Türkiye’nin hayatına yeni bir trajikomik ironi daha girdi: Liseli gençlerin şiddet eğilimini azaltmak için, Kurtlar Vadisi ve Sakarya-Fırat gibi, liseliler tarafından çokça izlenen ve özenilen şiddet dolu dizilerin yapımcısı Osman Sınav görevlendirildi.
Hikaye, 2011 yılında başladı.
Genç Hayat Vakfı, İstanbul’dan 2 bin 100 liseliyle görüşmeler yaparak, İstanbul Liseli Profili Araştırması raporu hazırladı. Rapora göre, liselilerin yüzde 56’sı, şiddeti “olağan bir davranış” olarak görüyordu.
Vakıf kolları sıvadı, “Gençler İşbaşında: Eşitlik İçeri, Şiddet Dışarı” isimli bir proje hazırladı. Proje, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan destek buldu.
AKP kurumlarından projeye devlet desteği
İki bakanlık ve iki devlet kurumundan destek sağlanması, tesadüf değildi. Zira Genç Hayat Vakfı’nın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, AKP Kurucusu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakını olan, kamuoyunun yakından tanıdığı Cüneyd Zapsu’nun eşi Beyza Zapsu’ydu.
Vakıf, projeyi sunmak için dün, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bir konferans düzenledi. Konferansın açılış konuşmasını, Beyza Zapsu yaptı.
Zapsu, vakfın 11-18 yaş grubunun hayata hazırlanmaları sürecinde destek olmak için, 2008’den bu yana, çeşitli gençlik araştırmaları, projeler ve eğitimlerle çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Zapsu, 2011’de yaptıkları araştırmada ortaya çıkan şiddet eğilimi üzerine şiddetin neden bu şekilde algılandığı, bu algının nasıl dönüştürülebileceği ve bu dönüşüm için nasıl bir farkındalık oluşturulabileceği konularında derinlemesine çalışmalar yaptıklarını söyledi.
“Farkındalık oluşturmak” için ise pek uygun bir isim seçildi. Osman Sınav, gençlere “Doğru Hayal Kurma, Hikayelerin Gerçek Hale Gelmesini Tasarlama”, “Bir Film Nasıl Çekilir: Oyuncu Bulma, Mekan Bulma, Ekip Kurma”, “Kamera Kullanımı”, “Poster Hazırlama” ve “Liseli Gençlerle Çalışma” konularında eğitimler verdi.
Sınav, liseliler arasında çok popüler olmuş Deli Yürek, Kurtlar Vadisi ve Sakarya-Fırat gibi dizilerin yapımcısı olarak tanınıyor. Dizilerin ortak özelliği, özellikle başrolde, mafyatik, sorunları şiddetle çözen karakterlerin yer alması.
Liselilere göre şiddetin sebebi polat alemder
Osman Sınav imzalı dizilerin gençleri şiddete teşvik ettiğini, aslında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da bizzat onaylamıştı. 2006 yılında MEB, liseliler arasında “öğrencilerin şiddet algısını öğrenmek” amaçlı bir anket düzenlemişti. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 58,6’sı, şiddetin en önemli nedeni olarak “televizyondaki film kahramanları”nı göstermişti.
O dönem Kurtlar Vadisi, bir bakıma “fırtına gibi esiyordu”. Gençlerin dizinin başkahramanı Polat Alemdar’a özenmesi, gündemdeki bir tartışma konusuydu.
O günlerde TBMM Okullarda Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun başında AKP’li Halide İncekara vardı. İncekara, tıpkı bugünkü gibi ironik bir açıklama yaparak, şiddeti önlemek için Polat Alemdar rolünü oynayan Necati Şaşmaz’dan “öğrencilere ağabeylik yapmasını isteyeceklerini” açıklamıştı.
Fakat İncekara da Polat Alemdar’ın şiddeti teşvik ettiğinin farkındaydı. İncekara, Necati Şaşmaz’a “Günlük hayatınızda da şiddet yanlısı olduğunuzu sanmıyorum. Tarihe böyle bir insan olarak geçmek istemezsiniz herhalde” diyeceğini söylemişti.
Aradan geçen yıllarda, dizide “biz racon kesmeyiz, kafa keseriz” deyip rakiplerinin boğazını kesen Polat Alemdar rolünü oynayan Necati Şaşmaz, “AKP yandaşı sanatçı” kontenjanından kamuoyuna mesaj verme rolüne sokuldu ve çok kötü Türkçesiyle alay konusu oldu.
Osman Sınav’sa, yaptığı dizilerle “muhafazakar kesimin dizi yapımcısı” olarak anılmaya başlandı. Şimdilerde o da AKP tarafından “gençlerin şiddete eğilimini azaltmak” üzere görevlendiriliyor.
Projeyi geliştiren aile El Kaide bağlantılı
Projeyi düzenleyen Genç Hayat Vakfı’nın Başkanı Beyza Zapsu, Cüneyd Zapsu’nun eşi. ABD’lilere 2007’de “Erdoğan’ı delikten aşağı süpürmeyin, kullanın” diyen Zapsu’yu, Erbil Tuşalp soL sayfalarında resmetmişti...
Bay Tayyip’in beyninin yarısı olan Cüneyd Zapsu’yu, siyaset dünyasına Korkut Özal iteledi.
Başbakan’ın “veri koordinatörü” olmadan önce Türk Amerikan İş Konseyi, Dünya Ekonomik Forumu, ABD Fındık Konseyi, Uluslararası Kabuklu Yemiş Konseyi üyesi ve de Türkiye Fındık İhracatçıları Birliği’nin de başkanıydı.
Seçilmeden önce Erdoğan’a “Amerika gezisi ayarlayan” da, onu El Kaide’nin para babası “Yasin El Kadı ile tanıştıran” da oydu.
Soruşturmada El Kadı bağlantısı
Zapsu’nun BİM mağazalarındaki ortağı olan El Kadı ile ilişkisi Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun (MASAK) soruşturmasına takıldı. MASAK Başbakan Başdanışmanı Cüneyd Zapsu’nun 60 bin, annesi Gaye Zapsu’nun 250 bin dolar tutarındaki parayı El Kadı’nın hesabına gönderdiklerini saptadı. (23 Haziran 2006) Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, MASAK raporunun “sümen altı edildiği” savına karşılık “rapor savcılığa gönderildi” dedi.
El Kaide’ye parasal kaynak sağlayan Yasin El Kadı’nın sahibi olduğu şirketlerin 6 yıl boyunca zarar etmesine karşın, şirket hesaplarında 15 trilyon dolayında paranın işlem gördüğü saptandı. Kadı’nın yüzde 95’ine sahip olduğu Caravan Şirketi’nin hesabına 11,3 trilyon lira yatırılırken şirketin aynı dönemdeki cirosu toplamının 658 milyar olduğuna işaret edildi. Maliye Müfettişliği tarafından düzenlenen raporda, “Bu durum kaynağı belli olmayan paraların şirket hesapları kullanılarak yasal mali sisteme sokulduğunu göstermektedir” denildi. (İlhan Taşçı, Cumhuriyet, 28 Haziran 2006)
Aynı günlerde Yasin El Kadı’nın hesaplarını tutan özel finans kuruluşu AlbarakaTürk’ün, El Kaide’ye 410 bin dolar aktardığı ortaya çıktı. (Nedim Şener) MASAK raporunda paranın El Kadı’nın başkanı olduğu Muvaffak Vakfı tarafından Usame Bin Ladin’e yakın isimlerden biri olan Wa’el H. Jelaidan’a gönderildiği belgelendi. Jelaidan, İslami terör örgütlerinden Rabıta Turst’un genel sekreteriydi.
Devlet yetkilileri sadece maval okudu
Proje için düzenlenen konferansta konuşan devlet yetkilileri, gençler arasında şiddetin kökenine ve nasıl önlenebileceğine dair hiçbir şey söylemedi, boş nutuklar attı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, “Sanatın diliyle bir düşünce ve fikri ifade etmek ve yerine getirmek zor bir iş. Çocukların bu projeyle bunu yaptıklarını ve becerdiklerini, iyi bir ürünle ortaya koyduklarını görüyoruz. Şiddet nerede duruyor? Kültürel ve temel dinamikler bağlamında hayatın her evresinde bunu görebiliyoruz” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Osman Çakır, “Sevgiye gönlümüzü açabilirsek, belki şiddet tamamen dışarı çıkacak. Korna çalan insana en ufak harekette saldırıyoruz. Gençlerin kendilerini sevmesini ve özgüven duymasını önemsiyorum. eğer siz kendinize güvenirseniz, baş etme duygunuzu ve kapasitenizi geliştirebilirsiniz. Olaylara farklı bir şekilde bakabilir ve kontrol edebilirsiniz. Şiddet en kolay şey ama zihinsel bir kestirim yapıp farklı tepkiler verebileceğimizi düşünmeliyiz. Mizahı hiç kullanabiliyor muyuz? Mizah bizim kültürümüzün parçası” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, projenin kendisini çok memnun ettiğini belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak bizim varlık sebebimiz öğrencilerdir. Sazın da, sözün de sahibi sizlersiniz. Sevgili gençler, Bakanlık olarak okulda şiddet ve çocuğa şiddet konularında, çok değişik zamanlarda yapılmış plan, program, sempozyum ve projeler var. Bunlar önleyici tedbirler olarak halen uygulanmaktadır” dedi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.