General Marshall Erdoğan



İngiliz İndependent gazetesinin tanınmış yazarı ve Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, Şam’da ilginç bir röportaj gerçekleştirdi. Fisk’in görüstüğü Esad ailesine yakınlığı ve Beşar Esad üzerindeki etkinliği ile bilinen ABD vatandaşı Suriyeli işadamı Halit Mahjoub, Suriye için “farklı bir Marshall Planı” çağrısını yaptı ve bu planın, BM Güvenlik Konseyi’nin 11 Eylül saldırısına ilişkin 1373 nolu kararına aykırı davranarak isyancılara “yardım ettikleri” gerekçesiyle Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilmesi gerektiğini iddia etti. 


Robert Fisk’in Şam’da görüştüğü Halit Mahjoub ile mülakata ilişkin geniş yazısının spotunda, 1993 yılından bu yana ABD vatandaşı olan 57 yaşındaki Mahjoub için “Cumhurbaşkanı Esad’ın erkek kardeşi ile okula gitti ve aileye çok yakın” deniliyor.
Yazısına “Halit Mahjoub konuşurken gözlerini sizden ayrılmıyor. Bir bakıma bir sorgulayıcıdır ancak aynı zamanda Beşar Esad üzerinde büyük bir etkinliği olan bir kişidir” sözleriyle giren Fisk, Mahjoub’un Suriye için Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra uygulanan “Marshall Planı” gibi bir plan istediğini aktarırken Mahjoub’un Suriye’nin halen ABD’de 11 Eylül saldırısını gerçekleştirenlerin arkasındaki güçler ile mücadele ettiğini savunduğuna dikkat çekiyor.
“TÜRKİYE, KATAR VE ARABİSTAN 1373 NOLU KARARA AYKIRI HAREKET EDİYOR”
“Avrupa’daki Selafi-Vahadi gruplarla mücadele için Suriye tarafınızda olmalı” gibi sözleri sarfeden Mahjoub, Suriye’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin 11 Eylül ile ilgili, tüm devletlerden başka bir devlette terörü organize etmekten, kışkırtmaktan ve yardım etmekten kaçınmaları istenen 1373 nolu kararının çerçevesinde çabaladığını da öne sürdü.
Bu çerçevede Mahjoub, “Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın Suriye’deki ayaklananları silahlandırdıklarını ve cesaretlendirdiklerini iddia ederek söz konusu karara aykırı biçimde hareket ettiklerini” öne sürdü.
MARSHALL PLANI, “ÜÇ ÜLKE FİNANSE ETMELİ”
Mahjoub, mülakat sırasında Suriye için önerdiği “farklı bir Marshall Planı”nın finansmanına ilişkin şu iddiaları dile getirdi:
“Peki (planı) kim ödeyecek? Hukuka göre ve uluslararası hukuka saygı ve uygulanması açısından BMGK 1373 kararına saygı göstermeyen üç ülke var, bunlar da Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan. Bu ülkeler, El Kaide ve onlara bağlı olanlara, Suriye’ye gidip ülkenin sosyoekonomik dokusunu yıkmaları için doğrudan veya dolayı olarak destek verdiler ve yerle bir ettiklerinin bedelini ödemelidir.”
Mahjoub, söz konusu üç ülke için “Katar Emiri, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan General Marshall’lar olacaklar. Ödeyecekler çünkü hukuk onlara empoze edilmeli” iddiasını da dille getirdi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

Bizler; ABD ve AB’ Ülkelerinde eğitim gören, aynı zamanda ATATÜRK İlke ve İnkılaplarına bağlı, Ülkesini, Vatanını ve Milletini seven, Siyasi Parti olarakta CHP’ye yakın SOL eğilimli Türkiye’li Üniversite öğrencileriyiz. inceayarsiyaset.blogspot.com siz değerli arkadaşlarımızın faydalanması için açılmıştır. Amacımız; Türkiye’de izlenilen siyasetleri özellikle de İktidar partisinin yanlış siyasetlerini yakından takip edip mercek altına alarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktır.

Powered by Blogger.